ERP – Bondscoach Sjef Janssen van de dressuurequipe is in Londen bezig aan zijn laatste kunstje in dienst van het Nederlands team. Na de Spelen stopt hij als nationale keuzeheer en richt hij zich enkel nog op het trainen van de combinaties die actief zijn op zijn stal in Brabant.

Door Anne Joldersma en Eline Dabekaussen

Daar komt na de Zomerspelen een toevoeging bij. De Duitser Alexander Rath gaat met de superhengst Totilas trainen onder leiding van Janssen.

“Ik coach meerdere internationale topruiters”, licht de bondscoach deze week in het magazine van NUsport toe.

“Eigenlijk wilde Rath vorig jaar al met Totilas komen, maar toen stak er in Nederland een storm van protest op waardoor ik zei: oké, dan doe ik het niet.”

“Als ik een concurrent heel goed had gekregen, ontneem ik Nederland een medaillekans. Dat wordt me natuurlijk niet in dank afgenomen dus heb ik het uitgesteld tot na de Spelen.”

Ferrari

Totilas domineerde onder leiding van de Nederlandse ruiter Edward Gal jarenlang het internationale dressuurcircuit. In Londen is het paard echter niet aanwezig omdat ruiter Rath kampt met gezondheidsproblemen. Volgens Janssen gaat na de Spelen het meeste werk zitten in het begeleiden van de Duitser. Niet in het trainen van het paard.

“Totilas weet wel hoe het ongeveer moet”, aldus de 62-jarige Janssen. “Rath is natuurlijk veel minder ervaren dan Edward. Die is ouder en heeft zeker tien Grand Prix-paarden onder zijn kont gehad. Rath heeft altijd wel goede paarden bereden, maar hij heeft nooit geleerd hoe hij zo’n paard goed moet laten optreden.”

“Als je dan een Ferrari als Totilas onder je kont krijgt, wordt het er niet makkelijker op. Ik ben blijkbaar de aangewezen persoon om hem dat bij te brengen.”

Dilemma

Met de komst van Totilas naar Brabant ontstaat er mogelijk een dilemma met het oog op de Spelen van Rio 2016. Ook Adelinde Cornelissen en haar paard Parzival trainen op de stal van Janssen. De ervaren coach benadrukt echter dat het geen probleem hoeft te zijn dat twee concurrenten op dezelfde stal staan.

“Nou ja, wie niet bij mij wil trainen, die stopt er maar gewoon mee. Ik heb altijd voor iedereen mijn best gedaan en kan ook rücksichtslos in mijn beslissingen zijn. Dat is voor Anky ook niet altijd positief geweest en dat werd me ook niet in dank afgenomen. Maar als ik iets aanpak doe ik dat voor tweehonderd procent. Niemand zal mij ooit kunnen verwijten dat ik ze niet goed getraind heb. Dat is een fout die niemand op mijn bordje kan duwen.”

Ook Cornelissen ziet het niet als een probleem dat haar potentieel grootste concurrent straks onder dezelfde coach valt. “Iedereen moet voor de coach kiezen die het best bij hem past. Voor mij is het in ieder geval geen probleem dat Rath naar Janssen komt. Ook na de Spelen blijf ik gewoon trainen onder Sjef.”

In het magazine van NUsport staat deze week een uitgebreid interview met Janssen. De bondscoach spreekt daarin vrijuit over de tumor die vorig jaar in zijn hoofd aangetroffen werd en de gevolgen daarvan voor zijn privéleven.

Het magazine ligt vanaf dinsdag in de winkel en is online bestelbaar en op de iPad verkrijgbaar.