LONDEN - Het Nederlandse eventingteam ligt uit de landenwedstrijd op de Spelen. De Oranje ploeg begon maandag heel goed op de cross country met Tim Lips en Andrew Heffernan, maar de laatste ruiter Elaine Pen kon het niet afmaken.

Pen viel in de tweede watercombinatie van haar paard Vira en was daarmee uitgeschakeld.

Bondscoach Martin Lips: “Ik ben uiteraard teleurgesteld. We kwamen voor een teamklassering bij de eerste acht en dat is niet gelukt. Daarvoor hadden alle drie de combinaties aan de finish moeten komen."

"Het is wel zo dat we met een heel klein beetje meer geluk dat wel gerealiseerd hadden. De eerste ruiters Andrew Heffernan en Tim Lips reden goed en volgens de afspraak die we hadden gemaakt. Elaine reed tot daar ook heel sterk, maar kon helaas net niet blijven zitten.”

Uit balans

Pen was vanzelfsprekend ook teleurgesteld. “Vira aarzelde even. Ze sprong toen zo hoog over de hindernis dat ik net niet in balans kon blijven. Ik heb nog geprobeerd weer in het zadel te klimmen maar dat lukte net niet meer. Balen, maar ja het kan gebeuren.”

In het individuele klassement zijn Heffernan en Lips door hun presties van vandaag nog wel behoorlijk geklommen in het klassement. Heffernan vind zich met zijn paard Millthyme Corolla op de 32e plaats terug. Lips en Oncarlos staan nu op plaats 38.

Heffernan had niets dan lovende woorden voor zijn paard. “Ze deed het echt geweldig, ik kan niet blijer zijn. Het is een jong paard en ze deed het zo super. Ik had gedacht iets dichter bij de optimale tijd te eindigen maar het ging echt geweldig."

"Ik ben zo blij. Oncarlos en mijn paard staan nu weer fit op stal, ik ben super trots”, vertelde Heffernan kort na zijn fraaie rit.

Legendes

In het individuele klassement staan Ingrid Klimke uit Duitsland en de Zweedse Sara Algotsson gezamenlijk aan de leiding. Zij worden op de voet gevolgd door legendes Mark Todd uit Nieuw-Zeeland en de Duitser Michael Jung.

In het landenklassement staat Duitsland aan de leiding voor Engeland en Zweden. De top van het landen- en individuele klassement staat extreem dicht bij elkaar.

Dinsdag volgen nog de veterinaire keuring van de paarden en het afsluitende springen voor alle combinaties die nog in de wedstrijd zijn. Daarna zullen de medailles uitgereikt worden.

Van de 74 combinaties die aan de start verschenen van de Olympische eventing, zijn er nog 59 in de strijd.