LONDEN - Voor Roger Federer geldt hetzelfde als voor Serena Williams: hij won nog nooit olympisch goud in het enkelspel.

Dat smetje moet dit jaar weggepoetst, nu er wordt gespeeld op Wimbledon, daar waar hij begin deze maand zijn zevende titel pakte en de nummer een-positie heroverde. Vandaag won hij in de tweede ronde eenvoudig van de Fransman Julien Benneteau: 6-2, 6-2.

Zondag zag hij vanaf de tribune van het centre court zijn landgenoot Stanislas Wawrinka verliezen van Andy Murray. Federer dubbelt op de Spelen met Wawrinka, met wie hij vier jaar geleden goud won in Beijing.

“Ik denk dat het voor het eerst was dat ik een volledige wedstrijd zag vanaf de tribune op het centre court. Ik heb een paar jaar geleden ook een keer een deel van de wedstrijd van Wawrinka tegen Marin Cilic gezien vanaf de tribune op Wimbledon en die wedstrijd werd toen afgebroken door de duisternis."

"Dus ja, dit was de eerste volledige wedstrijd die ik hier vanaf de tribune heb bekeken. Ik vond het leuk, zeker omdat hij tegen Murray speelde, tegen wie ik dit jaar in de Wimbledon-finale speelde."

Ander perspectief

Federer vond het jammer dat zijn jongere landgenoot niet kon winnen.

"Jammer dat Stan het niet spannend kon maken. Maar als we het over de atmosfeer hebben, dan is het heel bijzonder om toeschouwer te zijn op Wimbledon. Ook leuk om een wedstrijd eens vanuit een ander perspectief te zien.”

Hij had ook mooi tijd om Murray te analyseren, misschien wel zijn tegenstander in de finale. “Echt scouten was niet nodig, daar ken ik Murray goed genoeg voor."

"Maar ik kon wel mooi kijken welke keuzes Murray maakt op de baan, want Stanislas heeft net als ik een enkelhandige backhand. Ik moedigde natuurlijk ook Stan aan en gaf hem aanwijzingen als hij mijn kant op keek. Ik vond dat Murray erg goed speelde.”

Moeilijke beslissing

Federer liet in Londen de kans schieten om de Zwitserse vlag te dragen tijdens de openingsceremonie. Wawrinka droeg vrijdag de vlag.

“Het was een moeilijke beslissing, het Zwitsers Olympisch Comite gaf mij de kans om voor de derde keer op rij de vlag te dragen. Na lang nadenken vond ik het beter om die eer aan een ander te geven en liet hen een ander kiezen."

"Ik wist dat Stan een kans maakte en ik ben blij dat ze hem kozen. Een droom kwam uit voor hem, want ik weet wat het voor mij betekende. Ik heb het twee keer gedaan en ben al zo’n blij man. Het was goed om dit te doen."

Federer volgt niet alleen het tennis tijdens de Spelen. “Ik volg alles! Zelf kijken is lastig, maar we hebben een prima tv, waarop ik alles kan volgen. Van schieten tot beachvolleybal en kanoën.”