WEYMOUTH - Pieter-Jan Postma steeg maandag in de Finnklasse naar de vijfde plaats bij de zeilwedstrijden in Weymouth. De dertigjarige Fries kwam op de derde en vierde positie binnen en heeft nu evenveel punten als de Britse titelverdediger Ben Ainslie, die voorlopig de derde plek inneemt.

''Ik heb twee goede potten gevaren, maar ik heb nog steeds geen goede grip op de wind'', legde Postma uit. In de eerste race had ik een fantastische start, ik lag direct op kop. Maar toen miste ik een vlaag en voer ik te ver door.

''Ik ben echter niet de enige in het veld die moeite heeft met de wind. Ook Ainslie zit anders in zijn boot. Hij hangt minder. We staan met zeven zeilers dicht bij elkaar in de top van het klassement, maar er valt nu nog niks van te zeggen.''

Het matchraceteam van Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien Bos-De Koning behaalde maandag twee overwinningen. Het Nederlandse drietal versloeg Frankrijk en Finland. De ploeg van Groeneveld staat met drie overwinningen uit vier races op de gedeelde derde plaats.

Nederland moet na elf races bij de eerste acht eindigen om de knockoutfase te bereiken. ''Er zijn acht medaillekandidaten en daar zijn wij er één van'', liet Bos-De Koning strijdvaardig weten. "Er zijn nog wel wat verbeterpuntjes. Maar we zijn nog niet eens halverwege."

Rutger van Schaardenburg

Rutger van Schaardenburg sloot de eerste dag in de Laserklasse op de teleurstellende twintigste plaats af, na een 33e en elfde klassering.

''Ik miste snelheid. Ik moet dinsdag de schade herstellen. Het vizier gaat op scherp'', gaf hij te kennen.