LONDEN - De Nederlandse tafeltennisster Li Jie heeft maandagmiddag niet voor een stunt kunnen zorgen in het olympisch toernooi. In de vierde ronde gaf zij op het laatste moment een voorsprong uit handen tegen de als vijfde geplaatste Japanse Ai Fukuhara: 3-4. 

Door Anne Joldersma

Het bereiken van de kwartfinale betekent dat Li Jiao haar resultaat uit Peking heeft verbeterd. Daar werd ze destijds bij de laatste zestien uitgeschakeld.

De strijd ging lange tijd gelijk op. De setwinsten wisselde elkaar continu af tot aan de beslissende zesde set. Bij een stand van 10-7 benutte Li Jiao haar tweede matchpoint.

De Nederlandse treft nu in de kwartfinale de als tweede geplaatste Chinese Li Xiaoxia.

Li Jie

Li Jie kon maandagmiddag niet voor een stunt kunnen zorgen in het olympisch toernooi. In de vierde ronde gaf zij op het laatste moment een voorsprong uit handen tegen de als vijfde geplaatste Japanse Ai Fukuhara: 3-4.

Li Jie (14) begon slecht aan de wedstrijd. In de eerste set wist zij slechts vier punten te pakken tegen de Japanse. Daarna ging het echter snel.

Met twee keer 11-8 werd de score omgebogen in het voordeel van de Nederlandse. De 11-6 in de vierde set zorgde ervoor dat de winst binnen handbereik lag. De 28-jarige Li Jie moest echter toezien hoe Fukuhara de vijfde set binnensleepte met 5-11.

Li Jie gaf het duel vervolgens uit handen. De Nederlandse keek weer tegen een achterstand aan en besloot een time-out te gebruiken. Li Jie leek vooral op haar forehand slice te veel fouten te maken. De beweging liep ze meerdere keren met haar coach na.

Het mocht niet baten. Li Jie bleef fouten maken en zag ook de zesde set aanvankelijk in rap tempo door haar vingers glippen. Ze wist nog sterk terug te komen, maar moest wederom buigen voor de Japanse: 8-11.

Spannende slotset

In de spannende slotset ging de strijd lang gelijk op. De Japanse begon wel steeds aanvallender te spelen waardoor Li Jie veroordeeld was tot het ver achter de tafel verdedigen. De Nederlandse bleef daarbij te veel fouten maken.

Op 9-5 leek het gespeeld, maar met twee fabelachtige rally's wist Li Jie het eindoordeel te rekken. De Japanse kreeg bij een stand van 10-7 echter drie wedstrijdpunten en wist de tweede te benutten.

Ook de tweede Nederlandse tafeltennisster in de vierde ronde komt maandagmiddag in actie. Li Jiao neemt het op tegen de Roemeense Elizabeta Samara.

Lees alles over de Spelen op de special van NUsport