LONDEN - Loop een willekeurige kiosk in Londen binnen en je ziet Marianne Vos je vanzelf toelachen. De Nederlandse renster is op bijna alle voorpagina’s terug te vinden. Dat heeft ze vooral te danken aan de nummer twee in de wegwedstrijd Elizabeth Armitstead, de eerste Britse medaillewinnaar van de Spelen.

Door Anne Joldersma

De Britten pakken maandag groots uit met Armitstead, die zondag achter Vos naar het zilver spurtte. De grootste eer voor het duo is weggelegd in The Times. De krant hanteert tijdens de Spelen een speciale omvouw met daarop een bijzondere foto.

De lezers zien de renster in het oranje het goud winnen.

De berichtgeving staat echter volledig in het teken van Armitstead, door The Times gedoopt tot Elizabeth the Second. De kranten komen loftuitingen tekort voor de renster die relatief laat met de sport begon.

In meerdere berichten wordt de parallel getrokken met de voor de Spelen zo gehypte mannenploeg, die niet in de buurt kwam van het resultaat van Armitstead.

Merckx

The Times staat in zijn commentaar wel stil bij de prestatie van Vos. “Lizzie hoeft niet te lang berouw te tonen. Kijkend naar het kaliber van Vos, de meest veelzijdige vrouw in het wielrennen die dit seizoen nagenoeg onverslaanbaar is, mag ze trots zijn op het zilver.” 

The Guardian, eveneens een grote kwaliteitskrant, gaat zelfs een stap verder. “Er was een tijd dat als tweede eindigen achter Eddy Merckx beschouwd werd als een overwinning op zich. In die context moet het zilver van Lizzie worden gezien. De beste van de rest zijn achter de beste renner van een generatie was in de jaren zeventig geen schande, en dat is het vandaag de dag nog steeds niet.”

De krant vergelijkt Vos op meerdere vlakken met Merckx. Ze stellen zelfs dat er een vleugje van Merckx te zien was in de manier waarop Marianne koerste. ‘It exemplified la course en tête racing style for which the Cannibal was known.’

Adlington

Zelfs de tabloids juichen de tweede plaats alleen maar toe. The Sun en The Daily Mirror zijn vooral opgelucht dat Groot-Brittannië eindelijk van de hatelijke nul af is. ‘The girls did Britain proud’, zijn de duidelijke ondertitels.

Met girls wordt overigens ook Rebecca Adlington bedoeld. De zwemster ruilde haar goud van Peking zondag in voor het brons van Londen. Teleurstellend, maar wel pas de tweede Britse medaille.

The Sun zou The Sun niet zijn als het ook de gevoelige snaar van het Britse patriottisme niet probeerde te raken. De krant pakt groot uit met een ‘schandaal’ bij het boogschieten. Een Aziatische beveiligingsbeambte van een particulier bedrijf zou een Britse oorlogsheld hebben uitgemaakt voor ‘Baby Killer’. Reden om op de voorpagina, op page four en in het commentaar te schreeuwen om excuses.

Radcliffe

Voor randnieuws geen plaats in de sportsecties. Dat hebben de lezers ‘te danken’ aan het trieste nieuws rondom Paula Radcliffe. De Engelse marathonloopster, en een absolute beroemdheid in eigen land, kan vanwege een blessure niet meedoen aan de olympische marathon.

Cursed!, kopt The Daily Mirror. ‘olympic dream ends in more tears for Paula.’ The Guardian: ‘Britain’s greatest long distance runner ever closes the door on her dream.’ The Daily Telegraph: ‘Radcliffe’s Games jinx strikes one final time.’ The Times (over de niet altijd even populaire reputatie van Radcliffe): ‘now that her olympic journey is over people will appreciate her. But probably not’.

De krant legt uit dat het beeld is ontstaan door te vaak getoond zelfmedelijden en een carrière van twintig jaar zonder olympische medaille. Wat het publiek haar vooral aanrekent is het feit dat ze die twee decennia verklaart aan de hand van 'drie slechte dagen', aldus de krant. Helaas was er telkens een olympische finale op één van die dagen.

Maar de Britse kranten sluiten zoals gebruikelijk op positieve wijze af. Het Britannica rules the waves wordt maandag uit de kast gehaald. Zeiler Sir Ben Ainslee (vriend van Marit Bouwmeester en olympisch kampioen in Peking, Athene en Sydney) ligt sinds zondag op het water.’He’s Beck’s in a boat’, jubelt The Sun.