Terwijl de donkere wolken zich opstapelden boven de finish bij The Mall, vreesden wij wederom een zilveren climax. Alle voortekenen indexerend, realiseerden we ons dat Marianne Vos niet zomaar het goud kwam ophalen onder de rook van Buckingham Palace.

Door Anne Joldersma

Even daarvoor meldden collega Rypke Bakker en ik ons goedgemutst in de mixed zone, vlak achter de finish. Hoewel de regen op de televisie inmiddels met bakken uit de hemel kwam, genoten wij nog van de zomerzon.

We zagen het zo optimistisch in dat de gekozen outfit bij beiden bestond uit een licht, dun truitje. Het mocht dan wel Engeland zijn, tot zover hadden wij enkel de zon gezien.

Het duurde welgeteld twee minuten voordat onze inschattingsfout aan het daglicht kwam. Uit de donkere wolken kwam een bak water naar beneden en onder het parasolletje dat nog enige beschutting bood, kregen we tot overmaat van ramp te horen dat die Britse renster nog rap kon aankomen ook.

Woordgrappen

Met het zilver van die andere watersporters nog vers in het geheugen en de door Vos opgebouwde reputatie bij voorgaande WK's, verdween onze aanvankelijke aanname (twee vingers in de neus) als sneeuw voor de zon.

Ook de eerdere woordgrappen, je moet toch iets tijdens een 150 kilometer lange koers, over Fox Hill, de Russische vossiel en de aanwezigheid van Fox News, vlogen de deur uit.

Gelukkig zorgde Marianne er een kwartier later voor dat ons kersverse doemscenario de prullenbak in kon. De prins, zijn vrouw en dochters, gaven zelfs voer voor de volgende serie woordgrappen toen zij even na de finish op vossenjacht gingen in de mediazone.

Dankwoord

De breed lachende olympisch kampioene kwam met het goud om de nek haar race toelichten. Helaas waren Bakker en ik niets wijzer geworden van de eerste Engelse plensbui en stonden we nog altijd in zomerse kleding naar haar verhaal te luisteren.

Daarom vanaf deze plek een dankwoord in de richting van NOC*NSF-persvoorlichter Hans Nieuwenburg die zich opwierp als kandidaat-vlaggendrager voor Rio de Janeiro 2016.

Zijn kunst en vliegwerk met een geconfisqueerde parasol zorgde ervoor dat niet alleen Marianne droog bleef, maar ook het NUsport-duo, dat zich hopelijk geen derde keer aan dezelfde steen zal stoten.