LONDEN – De Oranjemannen werkten zaterdag hun laatste echte training af voor de Olympische Spelen voor hen maandag echt beginnen. Bondscoach Paul van Ass gaf zijn spelers nog een keer goed de sporen.

"Je merkt wel dat die openingsceremonie van vrijdag best zwaar was", aldus Van Ass. "Ik zag ook dat de Aussies daarom maar licht hebben getraind. Maar ik heb de jongens nog even flink opgeduwd. Nog even fel trainen en dan zondag even lekker loslopen."

Met alleen maar topfitte spelers bereidt de keuzeheer zich ontspannen voor op de eerste wedstrijd tegen India. "Ja, ik ben rustig. We hebben India goed geanalyseerd en de sfeer en de scherpte in de ploeg zijn ontzettend goed."

Van Ass beseft het belang van het winnen van de eerste wedstrijd, maar doet er ook weer niet te moeilijk over.

Win liever

"Als ik mag kiezen, dan win ik natuurlijk liever. Het zou lekker zijn als het toernooi met drie punten begint en daar gaan we ook echt voor. Maar het is niet zo dat het afgelopen is als we verliezen. Australië werd wereldkampioen nadat ze de eerste partij verloren…"

Overigens vindt Van Ass het niet zo"n groot voordeel dat zijn ploeg tegen het op papier veel zwakkere India moet beginnen.

"Landen die minder fit of minder goed opgetraind zijn, zie je tijdens een toernooi vaak vanaf de derde wedstrijd in elkaar storten. Maar zulke landen hebben wel de energie en fitheid om in het begin van het toernooi alles te geven. Nu zijn die Indiërs nog fit en geloven ze nog in mooie resultaten, dus gaan wij het echt niet gemakkelijk krijgen."