LONDEN - Het Nederlandse eventingteam staat na het eerste onderdeel, de dressuur, op een voorlopige twaalfde plaats in de tussenstand bij de Olympische Spelen. Beste Nederlander in het individuele klassement is Andrew Heffernan op plaats 34.

Vandaag reden de Nederlandse ruiters Heffernan en Elaine Pen hun dressuurproef in het Londense Greenwich Park. De in Engeland woonachtige Heffernan realiseerde daarbij een goede proef, waarin hij opvallend veel progressie toonde ten opzichte van enkele maanden geleden.

Zijn prestatie met het paard Millthyme Corolla was goed voor een persoonlijk record van 50.6. Heffernan was dan ook een zeer blij man.

"Ik ben zeer tevreden, met dit paard heb ik nog nooit zo'n goede proef gereden en ik kan dus alleen maar heel blij zijn. Mijn paard is pas negen, we kunnen nog veel beter worden, geef me vier jaar", zei Heffernan lachend.

Paspoort

Heffernan groeide op in Engeland en woont daar ook, maar heeft dankzij zijn Nederlandse moeder een Nederlands paspoort. Hoewel hij de Nederlandse taal nauwelijks beheerst, voelt hij zich duidelijk zeer op zijn gemak in het Oranje-team.

"Ik vind het steeds weer een eer om voor Nederland te rijden. Hier op de Olympische Spelen is dat helemaal geweldig en het hele begeleidingsteam doet zo zijn best om ons allemaal optimaal te helpen, het is echt super."

Over de cross is Heffernan ook positief gestemd. "Het is bochtig en zeker niet eenvoudig, maar goed te doen. Ik denk wel dat er een paar ruiters binnen de tijd gaan rijden. Mijn doel is in elk geval om de wedstrijd op mijn dressuurscore te eindigen. Ik ben gewend aan de Engelse terreinomstandigheden, zoals die hier zijn, en heb er enorm veel zin in", voegt hij daar aan toe.

Pen

Pen is met haar 22 jaar de benjamin van het team en juist zij kreeg te kampen met een danige verstoring in haar voorbereiding. Kort voordat Elaine de ring in moest, barste er onweer los, waar haar paard Vira behoorlijk van schrok.

Pen vertelt: "Hier kan je niks aan doen. Vira werd extra gespannen van dat onweer, maar ze bleef verder wel goed luisteren. Natuurlijk had ik liever beter gescoord, maar het is niet anders. Het heeft geen zin om daar lang bij stil te staan. Morgen gewoon zorgen dat we een goede cross rijden."

Klassement

Nederland staat na de dressuur op de twaalfde plaats in het tussenklassement van de olympische eventingwedstrijd. Heffernan staat op plaats 34 in het individuele klassement. Tim Lips, die gisteren al reed, staat voorlopig op plaats 39 en Pen vinden we terug op plaats 43.

Het landenklassement wordt aangevoerd door Duitsland. In de individuele strijd is het de Japanner Yoshiaki Oiwa met het paard Noonday de Conde die aan de leiding gaat. De ervaring leert echter dat de cross country, die morgen op het programma staat, nog voor enorme verschuivingen in het klassement zal zorgen.