LONDEN - Paula Radcliffe doet definitief niet mee aan de olympische marathon. De Engelse wereldrecordhoudster heeft te veel last van een voetblessure.

Het Brits olympisch comité maakte zondag bekend dat Freya Murray haar vervangt. Een laatste test wees zondag uit dat de voet van Radcliffe onvoldoende hersteld is.

"Dit doet ontzettend veel pijn. De Spelen waren één van de grote doelen in mijn leven. Helaas kan mijn lichaam niet doen wat mijn hart en hoofd wel willen", reageerde Radcliffe.

De 38-jarige Radcliffe kende tot nu toe weinig geluk in haar optredens bij de Spelen. In 2004 moest ze vanwege een blessure voortijdig stoppen. In Peking werd ze 23e na een moeizame voorbereiding eveneens met blessureleed.

Tranen

"Dit was mijn kans om de bittere teleurstellingen van mijn laatste twee deelnames weg te werken. Ik heb meer toewijding dan ooit getoond in de voorbereiding. Zes weken geleden was ik nog in mijn beste vorm."

"Ik wilde ontzettend graag meedoen, maar niet onder mijn beste niveau. De afgelopen drie weken heb ik meer tranen gehuild dan ooit en er alles aan gedaan om te genezen", aldus Radcliffe die eerder in haar carrière al last had van de linkervoet.

"Over diezelfde voet werd in 1994 gezegd dat ik er nooit meer op kon lopen. Nu weiger ik dat ook te accepteren. Ik hoop dat ik snel weer kan doen waar ik van houd."