LONDEN - De Nederlandse hockeysters begonnen de Spelen zondag met een eenvoudige zege op België: 3-0. Uitblinkster Eva de Goede was blij met de overwinning.

De Goede had een belangrijk aandeel in de 1-0 van Kim Lammers. Met een uitstekende pass vond ze Lammers, die vervolgens op fraaie wijze de Belgische keepster passeerde.

"Ik zag Kim Lopen en dacht: ik geef ‘m", zei de nuchtere De Goede, bezig aan haar tweede Olympische Spelen.

"Of we zenuwachtig werden dat het zo lang 0-0 bleef? Nee, België speelt heel verdedigend en we moesten blijven schaken en wachten op de kansen die we kregen. Dat hebben we goed gedaan. We hebben vandaag een goede stap gezet", aldus De Goede tegen Hockey.nl.

Oranje kende een roerige voorbereiding. Willemijn Bos viel in het oefenduel met de Verenigde Staten uit met een ernstige blessure. De Spelen kwamen voor haar te vroeg.

"We waren allemaal heel erg ontdaan door wat er met Willemijn gebeurde. Maar op het moment dat Willemijn naar huis ging hebben we eerst Caia (Van Maasakker, vervanger van Bos, red.) goed opgevangen en toen alles goed afgesloten met het team. Vanaf toen konden we weer verder."