LONDEN - Kim Lammers hield zich na de zege van 3-0 op België op de Olympische Spelen lange tijd goed, maar uiteindelijk kon ze haar tranen niet bedwingen.

''Dit is zo mooi, zo speciaal. Het is gewoon een droom die uitkomt'', aldus de geëmotioneerde aanvalster, die zondag op 31-jarige leeftijd debuteerde op de Spelen.

Uitgerekend Lammers, die zowel in 2004 als 2008 buiten de olympische selectie werd gelaten, scoorde twee keer tegen België.

Vooral het eerste doelpunt was fraai. Na een goede individuele actie van Eva de Goede sloeg Lammers de bal hard in het doel. ''Dat was geweldig'', zei Lammers.

''Ik hoopte steeds al op een bal die op die manier de cirkel in zou komen.'' Bij het tweede doelpunt scoorde Lammers van dichtbij na voorbereidend werk van Ellen Hoog.

Lammers vond de wedstrijd tegen België een goede test. ''Er zijn veel ploegen die goed kunnen verdedigen en fysiek sterk zijn. We begonnen wat nerveus, maar hebben het geduld bewaard.''

Caldas

Max Caldas was goed te spreken over de start van zijn ploeg. ''Dit was solide, ik zag een goed Oranje vandaag'', aldus de bondscoach na de zege van 3-0 op België.

''Het belangrijkste voor deze wedstrijd was om het geduld te bewaren en steeds te blijven opbouwen. Dat hebben we gedaan'', vond Caldas.

Eerder in de week kreeg hij een flinke klap te verwerken toen Willemijn Bos een blessure opliep en naar huis moest. ''Je voelt ongelooflijk met haar mee, dit gun je niemand.''

Caia van Maasakker, de vervangster van Bos, maakte zondag een van de doelpunten tegen de Belgische hockeysters.