ETON - Hij wil er niet aan denken. Toch is oudgediende Diederik Simon (42) realist genoeg om te beseffen dat zijn imposante roeiloopbaan bij Londen 2012 mogelijk een bitter en pijnlijk einde krijgt.

''Afscheid nemen in de B-finale is wel het laatste dat ik wens’’, verzuchtte de ‘opa’ van de Holland Acht zaterdag na de ontoereikende derde plaats in de sterk bezette serie.

Het vlaggenschip van Oranje moet maandagochtend tijdens de ook al zware herkansing bij de eerste vier eindigen (van de zes boten) om een smadelijke en nodeloze verliezersrace van slechts twee schuiten te ontlopen.

''We moeten echt oppassen’'’, sprak Simon, bezig aan zijn vijfde en laatste olympiade, waarschuwende taal. ''We zullen alles op alles moeten zetten om er niet af te rollen. Nee, nee, nee, de B-finale zou vreselijk zijn, voor iedereen.’’

Niet op slag

Simon zit in Lake Eton Dorney niet meer op zijn vertrouwde slagpositie, recht tegenover de stuurman.

De bezitter van drie olympische medailles (goud en twee keer zilver) roeit zijn afsluitende toptoernooi op stoeltje twee, voor de neus van de nieuwe boegman Sjoerd Hamburger. Mitchel Steenman heeft de voortrekkersrol van Simon overgenomen.

''Nee, ik zit niet meer op slag’’, erkende de routinier waarna hij het gesprek in de mixed-zone van de fraaie doch winderige baan in Eton een andere kant op probeerde te sturen. ''Het is de keuze van René'’, doelde hij later op technisch directeur Mijnders, die sinds begin juni ook (weer) als trainer-coach van de Acht fungeert.

''Ik ben niet iemand die zegt dat hij daar en daar moet zitten in de Acht. Dat maakt mij niet zoveel uit eigenlijk, als die boot maar een beetje vooruit komt.’’

Typisch

Het was een typische reactie van Simon, die zich over niets binnen of buiten de ploeg erg druk lijkt te maken, voor de buitenwereld althans.

Over de ingrijpende wisseling van de coach, na het gedwongen vertrek van de impopulaire Antonio Maurogiovanni, en over het rare gegoochel met een nieuwe DSM-boot die op het laatste moment toch weer werd ingeruild, doet hij al even luchtig. Maar hij is minder laconiek over het roeien zelf.

''Het gaat nu best wel goed, we zetten toch de derde tijd neer van de twee series. Een finaleplaats zou nu mooi zijn, laten we dan nog maar even zwijgen over een medaille."

"Maar het kan zomaar fout gaan in de herkansing. Of dat een blamage zou zijn voor de Holland Acht? Nou, het zou in elk geval niet best zijn. En zo wil ik zeker geen afscheid nemen.’’