LONDEN - 'Superblij' en 'opgelucht' was Epke Zonderland na de kwalificaties op zijn beste onderdeel rek. De Fries zette een score van 15,966 neer, waardoor hij alleen in theorie nog de finale kan missen. 

Door Rypke Bakker

“Het was een goede en degelijke oefening”, zei Zonderland, die in het kwalificatietoernooi als eerste moest beginnen. “Dat maakte het wel lastig. Ik kwam de zaal binnen en moest bijna meteen aan de bak. Tijd om me te focussen was er amper.”

“En er stond ook wel wat spanning op, zeker in vergelijking met vier jaar geleden in Peking. Toen was het een uitdaging om de finale te halen. Dit keer was het een kwestie van moeten, omdat ik al zo vaak in de finale heb gestaan. Blijkbaar heb ik die druk onder controle.”

Goed nieuws

Zonderland had na zijn oefening geen tijd naar zijn concurrenten te kijken. Hij moest zich voorbereiden op de kwalificaties van het onderdeel brug. “Maar mijn coach Daniël Knibbeler kon het niet laten om toch even te kijken.”

“Hij kwam met het goede nieuws dat de Chinezen lager hadden gescoord dan ik. Ik dacht vooraf al dat een score van rond de 16.000 genoeg zou zijn voor de finale, maar toen ik dat wist, wist ik zeker: missie geslaagd!”

Op zijn mindere onderdeel brug haalde Zonderland de finale niet. Hij zette een score neer van 15,133. “Jammer. Ik weet dat ik alleen met een perfecte oefening de finale kan halen op brug, maar dat was deze oefening niet.”

Na twee omlopen was de Nederlander al afgezakt naar de dertiende plaats. Alleen de beste acht turners kwalificeren zich voor de finale.

Gekke outfit

De finale op rekstok staat gepland op dinsdag 7 augustus. De komende twee dagen staan voor Zonderland in het teken van herstel, waarna hij de training weer oppakt.

“Ik neem bewust wat rust, hoef gelukkig ook niet zenuwachtig op de tribune te zitten om te kijken of ik door ben. En ik neem vandaag even de tijd om mijn familie en mijn vriendin weer te zien.”

En ondanks die dikke week zonder wedstrijd blijft Zonderland in het olympisch dorp. “Dat is het beste voor de trainingen. En al die sporters om me heen prikkelen me om ook te presteren. Ik heb ook de luxe dat ik een eigen kamer heb, net als Bas Verwijlen die bij mij in het appartement zit.”

“Dat is wel lekker. Ik heb gezelligheid om me heen, maar als ik wil dan kan ik ook de rust opzoeken, zoals gisteravond toen ik uiteraard op tijd naar bed ging voor mijn wedstrijd.”

“De openingsceremonie heb ik tot een uur of half elf op televisie gezien Toen kwamen net de eerste landen het stadion in. Ik wilde nog even een Afrikaans land met een gekke outfit naar binnen zien lopen. Daarna gingen de oordoppen in en heb ik een prima nacht gehad.”

Lees alles over de Spelen op onze special