LONDEN - Binnen 24 uur na de openingsceremonie hoopt de Nederlandse ploeg bij de Olympische Spelen van Londen de eerste medaille te hebben veroverd.

De estafettezwemsters zijn namelijk op de 4x100 meter vrije slag de topfavoriet. De formatie rond kopvrouw Ranomi Kromowidjojo is regerend olympisch- en wereldkampioen en tevens de houder van het wereldrecord.

De 'Golden Girls' komen zaterdag even na 13.00 uur (Nederlandse tijd) voor de eerste keer in actie, tijdens de series. De finale staat enkele uren later gepland, om 21.40 uur (Nederlandse tijd) om exact te zijn.

Naast Kromowidjojo maken ook Marleen Veldhuis, Inge Dekker en Femke Heemskerk deel uit van de equipe. Naar verwachting zal Hinkelien Schreuder in de series de plek van Kromowidjojo innemen.

Zonderland

Om twaalf uur Nederlandse tijd betreedt Epke Zonderland de North Greenwich Arena voor de kwalificaties bij het turnen. De Fries is medaillekandidaat aan de rekstok, maar moet zich zaterdag eerst voor de finale (top acht) zien te plaatsen.

De wielrenners rijden hun wegrace met de Brit Mark Cavendish als topfavoriet. Lars Boom en Niki Terpstra zijn de Nederlandse kopmannen.