NUsport spreekt elke dag een voormalig olympiër. Vandaag Johan Kenkhuis, oud-zwemmer en winnaar van olympisch estafettezilver bij de Spelen van 2000 en estafettebrons in 2004. Tevens analist bij de NOS. 

De estafettevrouwen moeten meteen aan de bak op de 4x100 meter vrije slag. Wat denk je ervan?
“Het zijn de leading ladies van de 100 meter vrije slag. Volgens mij zijn ze allemaal in goede vorm en ze zijn een stuk volwassener dan vier jaar geleden. Ze hebben wel sterke concurrentie van Amerika en Australië. Vergeet de Engelsen niet die in eigen land vleugels kunnen krijgen.

Maar goud is toch wel de verwachting.
“Ze willen echt die titel verdedigen, dus zilver zou wel een teleurstelling zijn. Al zullen ze in dat geval wel zo realistisch zijn dat ze toegeven dat een ander land sterker is als ze zelf een fantastische tijd hebben neergezet. Maar als je echt de tijden bij elkaar optelt en weet dat Femke Heemskerk eigenlijk nu pas in bloedvorm is, zijn de kansen wel groot.”

Wat kan er nog misgaan, zou je denken?
“Foute wissels zijn altijd mogelijk bij de estafette. Als het lang duurt voor de tijden op het scorebord komen, houd ik altijd even mijn adem in. Marleen Veldhuis had bij de WK in Shanghai een overnametijd van vier honderdsten van een seconde. Dat kun je niet eens zien, zo snel is dat. Pieter van den Hoogenband deed dat ook altijd, al zie je het nu minder. Landen weten dat ze beter met zwemmen het verschil kunnen maken.”

We hebben ook nog wat individuele nummers. Gaat dat nog eremetaal opleveren?
“Inge Dekker probeert het weer op vlinderslag, maar zal zich misschien toch inhouden voor de estafette. Ze zullen zichzelf wel voor de kop slaan als ze daardoor goud mislopen."

"Van Sharon van Rouwendaal verwacht ik veel op de rugslag. Die heeft al brons gepakt op het WK en heeft veel inhoud. Het is haar debuut op de Spelen. Dan kun je meteen neerstorten, maar ik verwacht dat ze gaat vliegen."