LONDEN - Alhoewel hij graag een Belg zegevierend over de finishlijn ziet komen, hoopt IOC-voorzitter Jacques Rogge toch ook dat Mark Cavendish zaterdag bij de olympische wegrace een medaille pakt.

''Een 'vroege' medaille voor het gastland maakt altijd veel los. Dat is goed voor de Spelen'', zei de zeventigjarige Belg. ''En met Cavendish hebben ze daar een goede kans op.''

Toch zal Rogge met extra belangstelling kijken naar de verrichtingen van Tom Boonen en Philippe Gilbert, de kopmannen van de Belgische equipe.

''Ik gun Cavendish een medaille, maar ik hoop natuurlijk ook op succes voor België.''

Tijdens de laatste persconferentie voor de start van de Spelen zei Rogge dat hij uitkeek naar enkele andere iconische duels.

''Dan heb ik het natuurlijk over de 100 meter atletiek'', sprak de preses, die na 'Londen' zal aftreden.

''Maar ik droom van een tennisfinale tussen Roger Federer en Andy Murray. Dat zou wat zijn.''

Intens

De wegwedstrijd, met finish in hartje Londen, zal in de Britse hoofdstad waarschijnlijk voor grote verkeersproblemen zorgen, aangezien vele Engelsen getuige willen zijn van de mogelijke olympische zege van Cavendish.

''Het wordt heel intens'', erkende Rogge. ''Tijdens de fakkeltocht door Londen was het ook heel druk, maar bleef iedereen gedisciplineerd en werd het allemaal goed afgehandeld. Ik ben optimistisch gestemd dat dit ook goed verloopt.''