Welke tennistitel ontbreekt op het ellenlange palmares van Roger Federer? 

Door Rypke Bakker

Het klinkt niet als de makkelijkste vraag. Sterker, het klinkt als een vraag van het niveau: 'Tegen welke club uit de Primera Division heeft Lionel Messi nog niet gescoord?' Of: 'Met wie was Zsa Zsa Gábor nooit getrouwd?'

Maar zo ingewikkeld is het niet, zeker niet dezer dagen. Donderdagavond zaten er met mij nog een paar honderd (zie de foto) journalisten in de zaal om in hakkelend Engels met Chinees of Bulgaars accent te vragen of hij nu eindelijk de olympische titel in het enkelspel gaat winnen.

Federer legde uit dat hij geen druk voelt, hij won immers in 2008 al olympisch goud met dubbelpartner Stanislas Wawrinka. Ja, hij behoorde tot de favorieten, maar of hij door zijn Wimbledon-titel ook de absolute favoriet is, kon hij niet zeggen. Andy Murray en Novak Djokovic waren er ook nog. En uiteraard vond hij het ‘exciting’ om op de Spelen te spelen.

Merchandise

Wat volgde was een hele rits aan onzinvragen, zoals dat op dit soort massale, internationale persconferenties eerder regel dan uitzondering is. Wanneer kom je weer naar Nieuw Zeeland? “Voorlopig staat dat niet in mijn planning.”

Hoe is het om vader en tennisser te zijn? “Prachtig! Ik heb een mooi leven.” Wat voor merchandise-artikelen van deze Spelen ga je voor je dochters kopen? “Weet ik nog niet. Maar ik koop vast wel iets.”

Indiaas dubbelduo

Wat vind je van het Indiase dubbelduo Mahesh Bhupathi/Rohan Bopanna? “Heel goed, ze kunnen een medaille winnen.”

En zo keuvelde het nog even door tot een Spaanse verslaggever vroeg: “Roger, als journalist en als fan weet ik dat je hier voor goud komt. Wat doe je als dat lukt? Zeg je het tennis dan vaarwel?”

“Nee, ik heb absoluut geen plannen om te stoppen”, antwoordde Federer. “Mijn agenda staat al weer volgeboekt voor volgend jaar en verder dan dat.” Hij voegde daar aan toe dat het niet uitgesloten is dat hij in 2016 op de Spelen in Rio de Janeiro weer aanwezig zal zijn. “Als mijn lichaam het volhoudt.”

Overvol

Goud of niet, Federer gaat door. Mooi voor het tennis en ook goed voor de prijzenkast van de Zwitser. Dan kan hij op jacht naar die aller-aller-allerlaatste trofee die hij nog niet heeft: de Davis Cup.

Maar die gaat hij dit jaar niet winnen, de Zwitsers verloren in februari al van de Verenigde Staten. En volgend jaar - laten we positief zijn - ook niet. Want in september strijden de Zwitsers tegen degradatie uit de wereldgroep. En ze moeten tegen ons.