LONDEN - Novak Djokovic wil wraak. Hij verloor begin deze maand niet alleen zijn Wimbledon-titel aan Roger Federer, de Zwitser loste hem ook nog eens af als nummer één van de wereld. Nu keert hij terug op Wimbledon voor het olympisch tennistoernooi.

Door Jasper Boks

“Roger is favoriet, als Wimbledon-kampioen en gezien zijn geschiedenis. Daarna komen Andy Murray, Jo-Wilfried Tsonga en ik,” aldus de Servische nummer twee van de wereld en winnaar van brons in het enkelspel in Peking.

“Roger verdient het om eerste te staan. Hij heeft het belangrijkste toernooi ter wereld gewonnen. Het is niet voor het eerst dat hij op die positie staat. Voor mij zit er niets anders op dan weer proberen de eerste plaats te pakken."

"Ik was zo blij dat ik die eerste plaats bemachtigde vorig jaar, mijn kinderwens kwam uit. Ik won ook nog eens Wimbledon, heb vijf Grand Slam-titels gewonnen tot nu toe. Ik heb nog heel wat jaren te gaan. Ik maak me geen zorgen en er is niets om teleurgesteld over te zijn.”

Gemis

Rafael Nadal, de olympisch kampioen van Peking, ontbreekt in Londen door knieproblemen. Djokovic: “Het is een gemis voor de Olympische Spelen dat hij er niet bij is. Pech voor hem.” 

Het is geen geheim dat Djokovic – die overigens niet in het olympisch park verblijft, omdat dat te ver weg ligt van Wimbledon - graag zijn land vertegenwoordigt, hij is misschien wel de grootste ambassadeur van het jonge land, dat in de jaren negentig negatief in het nieuws kwam door de oorlog in het voormalige Joegoslavie.

Djokovic zal tijdens de openingsceremonie ook de Servische vlag dragen. “Een unieke ervaring, misschien wel de enige keer in mijn leven dat ik deze kans krijg. Ik zal van elk moment genieten en wil de president en alle sporters bedanken voor deze eer.”