TENERIFE - De Nederlandse estafettezwemsters zijn zaterdag topfavoriet bij de 4x100 meter in het Aquastics Centre in Londen.

Door Jasper Boks

“Iedereen zal ons nu zien als de te kloppen ploeg en dat is niet zo raar gezien onze prestaties in de afgelopen jaren”, zegt Inge Dekker deze week in het magazine van NUsport.

De startzwemster pakte vier jaar geleden in Peking ook goud met Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis aan haar zijde.

“Toen waren we geen favoriet. Sterke, de Amerikanen riepen vooraf dat het tussen hen, Australië en Duitsland zou gaan. Dat heeft ons toen gemotiveerd.”

Samensmelting

Individueel zijn de vier vrouwen vooral concurrentes. Dekker: “Dat zorgt ervoor dat we het beste in elkaar naar boven brengen. We moeten altijd snel en scherp zijn, in teamverband betaalt dat zich uit.”

Toch is de teamgeest volgens Femke Heemskerk een belangrijk aspect van het succes. “Telkens doen we het weer met z’n vieren, dat geeft het iets magisch. We zijn goed op elkaar ingespeeld, dat is een kwaliteit. Ik zie het bij de Franse zwemsters. Zij zijn geen team, er is wrijving.”

“Samen trainen doen we niet zo vaak, maar onze ervaring en wil om er samen wat moois van te maken, zorgen voor samensmelting”, is de verklaring van Kromowidjojo.

Cool

Veldhuis, met haar 33 jaar de oudste van de equipe, houdt het simpel. “We kunnen alle vier heel hard zwemmen. We hebben al zoveel estafettes gezwommen in deze samenstelling, er is sprake van routine.

"De verhoudingen zinn met de jaren ook wat verschoven. Eerst was ik de snelste, nu is Ranomi dat. Maar we zijn nog dezelfde personen als in het begin, gunnen het elkaar nog net zo.”

De ploeg kan zaterdagavond het eerste goud binnenhalen voor Nederland. “Dat zou ik wel cool vinden”, besluit Heemskerk.

Het complete interview met de estafettezwemsters over de rituelen voor de race, de rol van bondscoach Jacco Verhaeren en de smsjes die de vrouwen elkaar sturen is deze week te lezen in het magazine van NUsport, dat nu in de winkels ligt, online en op de iPad verkrijgbaar is.