Het peloton begeeft zich zondag door de noordrand van de Pyreneeën. Start en finish liggen aan de voet van de bergketen.

Tussendoor zal het nodige werk moeten worden verricht. Na dertig kilometer is het de Col du Portel (tweede categorie) die de benen test. Het parcours is daarna een lange aanloop naar het slotakkoord.

De Port de Lers en de Mur de Peguère, beide eerste categorie, volgen elkaar op twee derde van de etappe in een moorddadig tempo op.

De laatste kilometers richting Foix tellen vanaf de top van de laatste klim nog veertig kilometer. Is dit genoeg voor een beslissende jump op de Mur?

Met de komende twee dagen een vlakke etappe en een rustdag laten de favorieten zondag wellicht van zich horen. Cadel Evans is een goede daler en zou met een beslissende ontsnapping op de laatste beklimming wellicht tijd kunnen pakken. Team Sky is echter erg sterk in de breedte.

Vinokoerov en Rasmussen

Als stad aan de voet van de Pyreneeën stond finishplaats Foix vaak aan de basis van veelbesproken bergetappes. Vijf jaar geleden startte hier de rit naar Loudenvielle-le-Louron.

In een etappe waar Michael Rasmussen de gele trui droeg, streden enkele outsiders in een kopgroep voor de overwinning.

Op de laatste klim, de Peyresourde, ontsnapte Alexandre Vinokoerov. Hij soleerde op schitterende wijze naar de zege. Later bleek dat de Kazach een bloedtransfusie had ondergaan.

In de geschiedenisboeken staat de overwinning dan ook op naam van de Luxemburger Kim Kirchen, die 51 seconden achter ‘Vino’ finishte.

Bekijk het profiel van de veertiende rit in het etappe-overzicht