FALSTERBO - De Nederlandse springruiters zijn vrijdag tijdens het CHIO van Falsterbo niet verder gekomen dan de zevende plaats in de landenwedstrijd.

De Oranje-equipe telde overigens maar één Olympiër, reserve Leon Thijssen, en dan ook nog met een ander paard dan hij meeneemt naar Engeland.

Jeroen Dubbeldam, die de olympische selectie niet haalde omdat hij onvoldoende tijd had een succesvolle combinatie te vormen met de getalenteerde merrie Utascha SFN, was de onbetwiste aanvoerder.

Hij bleef met BMC Quality Time foutloos in de eerste manche en liep in de tweede vier strafpunten op. Nederland kreeg er, met aftrek, in totaal 28.

Mathijs van Asten (VDL Groep Credence Z) bracht het er met twee springfouten, in beide omlopen één, eveneens behoorlijk vanaf. De op dit niveau debuterende combinatie Hendrik-Jan Schuttert/Cerona HS struikelde op vier hindernissen, Thijssen (Heartthago) zelfs op zes. De Limburger leverde daarmee de schrapresultaten.

Lichtpuntje

''Er was één lichtpuntje'', reageerde bondscoach Rob Ehrens. ''Het rijden van Dubbeldam. Ook over Schuttert ben ik tevreden, al was hij in de eerste manche wat onder de indruk. Mathijs kan ik evenmin verwijten maken.''

Zweden won voor eigen publiek na een barrage met Groot-Brittannië.

In het klassement van de Nations Cup zakte Nederland naar de vijfde plaats, zodat in de beslissende wedstrijden (Hickstead, 20 juli) en Dublin (17 augustus) de degradatie alsnog moet worden afgewend.