Ze vormden het afgelopen half jaar op papier een onafscheidelijk duo, Taeke Taekema en Teun de Nooijer.

Door Rogier van 't Hek

Maar de band tussen de twee bekendste hockeyers van Nederland is doorgeknipt nu bondscoach Paul van Ass bekend heeft gemaakt dat de nummer 14 aan zijn vijfde Spelen mag beginnen, maar dat er in zijn olympische selectie geen plaats is voor de strafcornerspecialist.

Het mislopen van Londen 2012 is vanzelfsprekend een hard gelag voor Taekema, maar valt in het niet bij de karaktermoord die de afgelopen maanden op hem is gepleegd door de man die al twee jaar laat zien dat een trainersdiploma in het internationale tophockey geen overbodige luxe is.

Het begon allemaal op maandag 9 januari met een gesprek waarin Taekema werd meegedeeld dat hij, net als De Nooijer, zijn koffer niet hoefde te pakken voor een trainingsstage in Australië.

Plotsklaps

Geen paniek, het betrof slechts een tijdelijke verwijdering, luidde de boodschap. Maar de woensdag erop volgde een tweede onderonsje en werd de 32-jarige verdediger plotsklaps te verstaan gegeven dat hij deelname aan de Olympische Spelen uit zijn hoofd kon zetten.

De publieke uitleg volgde op een in de haast belegde persconferentie op donderdag 12 januari. Daar werden Taekema en De Nooijer door Van Ass bestempeld als hoge bomen waar hij weliswaar grenzeloos veel respect voor had, maar die helaas moesten worden gekapt om het struikgewas – de jongere generatie in Oranje – te kunnen laten groeien.

De keuzeheer van de Koninklijke NHB liet het niet bij deze tenenkrommende beeldspraak. Op 25 januari trapte hij in de Volkskrant nog even flink na in de richting van T&T, zoals het duo inmiddels door het leven ging. De excuses die Van Ass een paar dagen later in een persbericht naar buiten bracht, kwamen gekunsteld over en konden de aangerichte schade niet meer herstellen.

Toch presteerde Van Ass het om Taekema en De Nooijer op 23 maart doodleuk weer op te nemen in zijn voorlopige olympische selectie. De ‘boodschap’ was volgens hem geland bij beide iconen, er was weer ‘verbinding’. Nou en of. Van Ass roemde vorige maand openlijk Taekema’s fantastische mentaliteit, omdat hij zich nooit negatief had uitgelaten over hem of de groep. Ook gaf hij aan blij te zijn met zijn ontwikkeling.

Leeg gewauwel

Het bleek eens te meer leeg gewauwel voor de bühne. Zondag 1 juli lichtte in het scherm van Taekema’s mobiele telefoon de naam van de bondscoach op. Het verdict van Van Ass sloeg in als een bom bij de speler die er wel bij was in Athene en Peking. Niets had de laatste weken erop gewezen dat de Spelen deze keer daadwerkelijk aan zijn neus voorbij zouden gaan.

Het argument van Van Ass dat Taekema niet in het aanvallende spelconcept van Oranje past, is slechts een stok om mee te slaan en komt vooral zeer amateuristisch over. De kwaliteiten van de Amsterdammer, die in 239 interlands 221 doelpunten maakte, mogen zo langzamerhand toch als bekend worden verondersteld.

Taekema gaf maandag per sms aan nog niet te willen reageren op de gang van zaken rondom de olympische hockeyselectie. Ongetwijfeld tot grote opluchting van Van Ass. Want het is gedaan met de geloofwaardigheid van deze bondscoachende beunhaas als de routinier besluit zijn kant van het verhaal te vertellen. Ik kan niet wachten.