AMSTERDAM - Kenny van Hummel hoopt zich tijdens de Tour de France serieus te mengen in de massasprints.

De renner van Vacansoleil-DCM acht zich ondanks de aanwezigheid van topsprinters als Mark Cavendish absoluut niet kansloos. "Ik ben geen topfavoriet, maar wel een outsider."

Tijdens zijn vorige deelname aan de Tour, in 2009, viel Van Hummel vooral op door zijn pogingen om in de bergetappes binnen de tijdslimiet te finishen.

Door de Franse sportkrant L'Équipe werd hij zelfs bestempeld als de slechtste klimmer ooit.

"Ik had toen mijn piek al achter de rug", herinnert de oud-renner van Skil-Shimano zich. "Ik zat niet eens bij de voorselectie, maar werd op het laatste moment toch meegenomen."

Bang voor een herhaling van toen is hij dan ook niet. "Ik ben nu zeven kilo lichter. Dit jaar kwam ik in de Tirreno moeiteloos in de bus over de streep."

Cavendish

De afgelopen jaren eindigden de meeste massasprints in een overwinning voor Cavendish. De wereldkampioen werd in aanloop naar de Tour echter regelmatig verslagen en daaruit putten de andere sprinters moed, weet Van Hummel.

"Ik denk dat we verrassende sprints gaan krijgen. En dan hoeft het echt niet altijd de sterkste renner te zijn die wint."

Maandag wordt de eerste massasprint in deze Tour verwacht. De renners starten in Visé om 207 kilometer later in Tournai te finishen.