MADRID - De straten van Madrid vulden zich na de Spaanse zege in de EK-finale met uitzinnige supporters. De feestende Spanjaarden kijken nu al reikhalzend uit naar het WK van 2014.

Voor sommigen kwam de overwinning op de Italianen niet uit de lucht vallen. ''We raken hieraan gewend. Misschien verklaart dat waarom de festiviteiten kleiner zijn dan na het vorige WK'', glunderde een 33-jarige man.

Spanje is het eerste land dat drie grote titels op rij wist te veroveren, met de EK's 2008 en 2012 én het WK van 2010.

De Spaanse premier Mariano Rajoy toonde zich na de overwinning minder opgetogen dan veel van zijn landgenoten. Rajoy beloofde te proberen maandag aanwezig te zijn bij de huldiging van het Spaanse team.

De premier heeft naar eigen zeggen zijn handen vol aan het oplossen van de ''Europese puinhopen'': de economische problemen waar veel Spanjaarden, in elk geval zondagavond, liever even niet aan denken.

Met stomheid geslagen

De tienduizenden Italianen die de verloren finale volgden in het Circus Maximus in Rome waren na de 0-4 nederlaag met stomheid geslagen. Duizenden supporters vertrokken zondagavond al voor het einde van de wedstrijd.

Het contrast met de uitgelaten sfeer aan het begin van de avond had nauwelijks groter kunnen zijn. Voor de wedstrijd verzamelden hordes met vlaggen en vuurwerk uitgeruste Italianen zich in het oude Romeinse stadion, waar enorme televisieschermen waren opgehangen.

Na de verrassende 2-1 overwinning op de Duitsers durfden veel Italianen weer te hopen op een EK-overwinning. Op een enorme Italiaanse vlag in het stadion waren zondag de woorden 'Veni, Vidi, Vici' (Ik kwam. Ik zag. Ik overwon) te lezen .

Het liep anders. ''Ik hoopte en ik zwaaide met mijn vlag, maar het haalde allemaal niets uit'', verzuchtte een supporter.