HELSINKI - Het Nederlandse vrouwenteam heeft bij de EK atletiek in Helsinki zilver veroverd op de 4x100 meter estafette.

Het kwartet, bestaande uit Kadene Vassell, Dafne Schippers, Eva Lubbers en Jamile Samuel, finishte bovendien in een Nederlands record van 42,80 seconden.

De Duitse ploeg pakte goud in 42,51, Polen het brons in 43,06.

Oranje plaatste zich zaterdag ternauwernood voor de finale. Schippers en Samuel liepen toen niet mee, Esther Akihary en Marit Dopheide waren de vervangers.

De ploeg was aanvankelijk niet snel genoeg met de tijd van 43,80, maar door de diskwalificatie van het Britse team mocht het Nederlandse kwartet toch naar de finale.

Vierde plak

In de sterkste opstelling raasden de sprintsters over de baan van Helsinki met zijn moeilijke bochten. De wissels verliepen uitstekend en slotloopster Samuel zorgde ervoor dat Nederland een bijzondere zilveren estafettemedaille binnenhaalde.

Het was al de vierde plak op dit EK, na het goud van Churandy Martina (200 meter), zilver van Rutger Smith (kogelstoten) en zilver van Patrick van Luijk (200 meter).

Keihard lopen

''Dat was niet de manier om dit toernooi af te sluiten. Ik wilde gewoon nog een keer keihard lopen met de meiden", zei Schippers. ''Dit geeft zoveel nieuwe energie.''

''Ik heb heel scherp op de streep gelet die Eva moest passeren voordat ik mocht starten. Daarna ging het allemaal zó snel dat ik er nauwelijks bij kon denken", jubelde Samuel.