SERAING - Bob de Voogd is met Marcel Balkestein te gast bij de wielerploeg van Rabobank tijdens de eerste etappe van de Tour de France.

Zaterdag keerden de internationals van Oranje-Zwart terug uit Londen waar De Voogd, hersteld van een gebroken kaak, zijn rentree maakte in Oranje. Maandag maakt bondscoach Paul van Ass zijn olympische selectie bekend.

Hallo Bob, waar ben je?
"Ik zit met Marcel in de wagen van Richard Plugge, op weg naar de start in Luik. Ik ben benieuwd. Het is nu al een leuke dag."

Hoe kwam dit avontuur tot stand?
"Ik trainde het afgelopen jaar Jongens D1 van Oranje-Zwart. Een van de vaders van de jongens werkt bij de Raboploeg. Hij heeft ervoor gezorgd dat we dit meemaken. Erg fijn." 

Je mag sowieso niet klagen na je rentree die je bij Oranje maakte in Londen.
"Ik heb weer wat minuten kunnen maken. Het was wel weer even wennen. In het begin speelde ik nog wel wat met angst, vanwege die kaak. Ik was bang dat ik er weer iets op kreeg. Maar uiteindelijk ging het vrij goed. Ik was er vrij snel doorheen."

Maandag maakt de bondscoach de olympische selectie bekend.
"Ja, spannend. Nog even wachten en dan weten we het. Het voelt net als bij een examen op school. Gelukkig heb ik genoeg andere dingen aan mijn hoofd. Een beetje afleiding komt vandaag erg goed uit."

Waar zie je naar uit in deze Touretappe?
"Naar zoveel. Die start meemaken en van dicht bij die renners te zien. Ik volg de Tour altijd, maar dan toch via de televisie. Dan is het gaaf om ineens echt deel uit te maken van een oranje Rabokaravaan."

Fiets je zelf?
"Ja, hoewel het er de laatste tijd een beetje bij inschiet. Ik ben blij als ik even rust heb. Maar als ik fiets dan fiets ik vaak met Mink van der Weerden. Hij begon er mee toen hij last van zijn voet had en niet kon rennen. Ik ben toen langzaam bij hem aangesloten. We hebben al heel wat kilometers gemaakt het afgelopen jaar."

Ben je een sprinter, klimmer of een stayer?
"Dat durf ik niet echt te zeggen. Ik fiets vooral mee. Mink fietst echt lekker door. Hij gooit de beuk erin en ik ga er dan lekker achteraan hangen."