LUIK - In 2009 was algemeen manager Iwan Spekenbrink met Skil-Shimano een onbezonnen debutant in de Tour de France. Drie jaar later is alles anders onder de nieuwe naam Argos-Shimano.

Door Charlie Bootsman

“Het is een stuk professioneler en we hebben veel meer mogelijkheden. Toen gingen we hier zonder verwachtingen heen en nu kunnen we een ritzege pakken”, aldus Spekenbrink na de proloog in Luik.

“Het is een nieuwe formule op een bewezen fundament. Er wordt goed tegen onze ploeg aangekeken. Ze houden rekening met ons. Nu is de directeur van de Giro een dag bij ons op bezoek. Dat zegt toch iets.”

Argos heeft nog steeds de naam Project 1t4i als ondertitel, de term die staat voor innovatie binnen de ploeg. “We proberen ons te blijven ontwikkelen. In die zin is er meer mogelijk. We hebben een groter kantoor, betere renners en sterker materiaal.”

Messi

Spekenbrink probeert de renners te betrekken bij zaken als de ontwikkeling van het materiaal en het kiezen van de juiste voeding. “Toen ik hier binnen kwam vond ik het vreemd dat de renners buiten de zestig tot tachtig koersdagen op zichzelf waren aangewezen.”

“We hebben ze nu meer betrokken bij het team en ze voelen zich daardoor verantwoordelijk. Lionel Messi meldt zich ook om negen uur bij Barcelona. Dat doen de wielrenners bij ons nu ook.”

Het helpt ook om het imago van de ploeg dopingvrij te houden. “Op die manier weet je wel wat er speelt en kun je het moment aanvoelen dat een renner niet goed in zijn vel zit.”