HELSINKI - Rutger Smith heeft bij het EK atletiek in Helsinki naast zijn tweede medaille van het toernooi gegrepen.

De dertigjarige Groninger werd in de finale van het discuswerpen vierde.

Smith verbeterde zich gedurende de eindstrijd steeds een beetje en kwam in zijn zesde en laatste worp uiteindelijk tot een afstand van 64,02 meter. Daarmee kwam Smith ruim twee meter te kort voor een plek op het podium.

De Duitser Robert Harting (68,30 meter) was ongenaakbaar. Het zilver ging naar de Est Gerd Kanter (66,53), het brons naar Zoltán Kovágó (66,42 meter) uit Hongarije.

Smith had eerder dit toernooi al zilver gewonnen bij het kogelstoten.

''Ik merkte dat ik nog stijf was en veel kleine pijntjes had overgehouden van de finale kogelstoten. Ik kwam hier voor twee medailles en dat ik helaas niet gelukt'', aldus Smith, de al met al toch best tevreden was.

''Ik raakte de discus geen enkele maal echt lekker, maar heb met 64 meter toch een redelijke afstand bereikt.''

Erik Cadée

Erik Cadée moest al na drie worpen zijn discus opbergen. De 28-jarige Brabander, in de kwalificatie nog goed voor 65,09 meter, kwam niet verder dan 60,58 en eindigde daarmee als elfde.

Gefrustreerd verliet Cadée het olympisch stadion van Helsinki. ''Op Papendal werp ik in de regen om negen uur in de ochtend 65 meter. Hier ben ik gewoon boos over, niet teleurgesteld. Ik ben bloedlink op mezelf.'' 

Een duidelijke reden voor zijn mislukte optreden kon Cadée niet geven. Wel gaf hij aan geaarzeld te hebben over de keuze van de juiste schoenen toen het begon te regenen.

Ook een opmerking van coach Gert Damkat, vlak voor de derde poging, pakte verkeerd uit. ''Hij riep dat ik moest ontspannen. Ik interpreteerde dat als rustig, terwijl ik juist zonder nadenken had moeten uithalen.''