HOOFDDORP - De 99e Tour begint zaterdag met een proloog door de straten van Luik. De renners die een gooi willen doen naar de overwinning moeten van goeden huize komen, want het parcours is bochtig en licht heuvelachtig.

Het is de tweede maal dat de Belgische stad een Tourstart organiseert na 2004. Toen won Fabian Cancellara op exact hetzelfde parcours voor de latere eindwinnaar Lance Armstrong.

Door deze overwinning pakte de Zwitser in zijn allereerste Tour-etappe het geel. Vier jaar daarvoor wist David Millar deze prestatie ook neer te zetten. Hij won de tijdrit in Futuroscope. Ook toen werd Armstrong tweede.

Zowel Cancellara als Millar zal aan de start in Luik verschijnen, maar laatstgenoemde hoeft niet tot de kanshebbers te worden gerekend. De Zwitser op zijn beurt is weliswaar nog niet in topvorm, op grond van zijn reputatie is hij altijd gevaarlijk.

Kandidaat-eindwinnaar Bradley Wiggins is in staat een proloog te winnen, maar de vraag is of hij al na dag één in het geel wil rijden. Zelf zegt hij van wel. Ook Peter Sagan, Tony Martin en Gustav Larsson zullen hoge ogen gooien.

Het is voorlopig de laatste kans op succes voor proloogspecialisten in de Tour. In 2013 begint de Ronde van Frankrijk met een rit in lijn op Corsica.