Elke dag duikt NUsport in het verleden van de rijke EK-historie. Dagelijks wordt een wedstrijd eruit gelicht die zoveel jaren geleden op precies dezelfde datum is afgewerkt.

Exact twaalf jaar terug vond de voorlopig laatste EK-wedstrijd op Belgische bodem plaats. Frankrijk kreeg Portugal op de knieën na een bijzondere ontknoping.

28 juni 2000, halve finale, Portugal-Frankrijk 1-2

Een handsbal van Abel Xavier leidde de beslissing in tijdens de eerste halve finale. De Portugees met een voorliefde voor bijzondere haardrachten keerde vlak voor tijd een inzet van Sylvain Wiltord op illegale wijze.

Zinedine Zidane maakte geen fout vanaf elf meter, waarna arbiter Benkö floot voor het einde. De penalty van de spelmaker was letterlijk een golden goal.

Verschillende Portugezen haalden verhaal bij de Oostenrijkse arbiter. De UEFA deelde schorsingen van enkele maanden uit, aan onder anderen Paulo Bento en Xavier.

Portugal was na negentien minuten op voorsprong gekomen dankzij Nuno Gomes. Zes minuten na de hervatting zorgde Thierry Henry voor de gelijkmaker. In de verlenging had Frankrijk het beste van het spel. Gescoord werd er echter pas na de handsbal van Xavier.