HELSINKI - Robert Lathouwers heeft zich woensdag bij de Europese kampioenschappen atletiek met ogenschijnlijk speels gemak voor de halve finales van de 800 meter geplaatst.

De middenafstandloper won op de baan van Helsinki zijn serie in 1.48,00. Hij liep in een machtige eindspurt naar de winst.

Thijmen Kupers, debutant op een groot kampioenschap, ging ook door naar de halve finales op donderdag.

Hij eindigde als zesde in zijn serie en leek uitgeschakeld, maar zijn tijd van 1.47,69 bleek precies goed genoeg om als een van de vier snelsten in het toernooi te blijven.

Lathouwers liep gecontroleerd rond de derde plaats tot hij op tweehonderd meter voor de finish ging versnellen. ''Voor mijn gevoel liep ik al een beetje aan de buitenkant om te kunnen reageren als er versneld zou worden. Misschien versnelde ik iets te vroeg."

"Maar toen ik op het laatste rechte eind kwam, dacht ik opeens: nu wil ik hem winnen ook. En dat ging eigenlijk ook heel makkelijk. Ik ben helemaal tevreden'', zei de 28-jarige atleet uit Capelle aan den IJssel.

Hij deed het in ieder geval heel wat beter dan twee jaar geleden bij de EK in Barcelona. Toen werd Lathouwers in de eerste ronde gediskwalificeerd wegens het duwen van een tegenstander.