Marcella Mesker doet voor de NOS verslag van Wimbledon op radio en tv. En ze beantwoordt dagelijks de vragen van NUsport.

Arantxa Rus speelt tegen Samantha Stosur, de nummer vijf van de wereld. Kan ze haar verslaan?
“Je zou zeggen dat een Australische goed uit de voeten kan op gras, maar Stosur doet het gek genoeg nooit goed. Haar goede service stuit er minder hoog op, die is daardoor minder gevaarlijk. En Stosur zit niet zo lekker in haar vel. Op het Unicef Open vloog ze er in de eerste ronde uit.”

“Maar ze is natuurlijk wel de nummer vijf van de wereld. En Rus speelt ook niet graag op gras, al was ik onder de indruk van haar eerste ronde partij tegen de Japanse Misaki Doi. Die Japanse is een goede grastennisster, maar Rus stond er op de belangrijke momenten. Ik geef haar 40 procent kans om van Stosur te winnen.”

Dinsdag vloog de winnaar van 2002, Lleyton Hewitt, er in de eerste ronde uit. Zien we ‘m ooit nog als speler terug op Wimbledon?

"De teen van Hewitt hangt er bijna halfdood bij. Hij is er al zo vaak aan geopereerd, er zit nu een stalen plaat in. Ik begreep dat hij in de kleedkamer heel lang bezig is om alleen al zijn tennisschoen aan te krijgen.”

“De vraag is: heeft hij dat er allemaal nog voor over? Als je wint wel, maar Hewitt wint bijna niet meer. Hij is afgezakt naar een plek buiten de top 200. Ik kan me niet voorstellen dat een speler van zijn statuur dit nog lang volhoudt.”

“Misschien dat hij op de Australian Open voor eigen publiek op een mooie manier afscheid kan nemen.”

Hewitt won twee Grand Slam-titels en was op zijn twintigste al de nummer één van de wereld. Maar daarna werd hij voorbijgestreefd door mannen als Roger Federer en Rafael Nadal. Hoe moeten we ‘m herinneren?

“Als ik aan Lleyton Hewitt denk, dan denk ik in eerste instantie niet aan zijn resultaten, maar aan zijn geweldige wedstrijdinstelling. Hij was een vechtjas, die een weergaloze veerkracht kon tonen op de baan. Dat zagen we ook in de Davis Cup. Daar speelde hij met veel vaderlandsliefde.”

Hewitt was niet de enige Australiër die er in de eerste ronde uitvloog. Voor het eerst sinds 1938 staat er geen Australische man in de tweede ronde van Wimbledon. Hoe kan dat?
“Australië en grastennis was altijd een goede combinatie. Maar ook in Australië wordt steeds vaker op hardcourt gespeeld. Of op dat synthetische kunstgras, dat is het ergste om op te worden opgeleid.”

"En in Australië worstelen ze een beetje met de structuur van de opleiding. Veel jeugd kiest ook voor andere sporten. Dat probleem zie je ook in de Verenigde Staten. Ja, de glorietijd van het Australische tennis is voorbij, al hebben ze in Bernard Tomic wel een geweldig talent. Hij zit nu alleen in een mindere periode.”

“De huidige topspelers komen uit Europa en de upcoming players komen vooral uit het Oostblok. Rusland, Servië, Kroatie, Oekraïne… Dat zijn de nieuwe tennislanden. Daar is de enorme drive aanwezig om talent te ontwikkelen.”