HELSINKI - Voor Rutger Smith was het woensdag bij de Europese kampioenschappen atletiek in Helsinki al bij zijn eerste poging bij het kogelstoten raak. 

De Groninger stootte in de kwalificaties meteen over de vereiste afstand van 20,30 om de finale te halen.

Smith kwam tot een afstand van 20,55.

Hij was daarmee ook de beste van alle deelnemers. De Duitser David Storl noteerde met 20,30 de tweede afstand. ''Dit is niet verkeerd. Het was heel solide'', reageerde de krachtatleet tevreden. ''Maar ik voelde me de laatste week ook al erg goed.''

Smith was om 7.00 uur Finse tijd opgestaan, omdat de wedstrijd al om 9.45 uur begon. ''Ik hoop niet dat ik vrijdag in de eerste groep bij de kwalificatie discuswerpen zit, want die begint al om 9.00 uur'', zei de man die in 2005 nog zilver veroverde bij de WK. Diezelfde dag is ’s avonds de finale kogelstoten. ''Een druk programma.''

Minder pijntjes

Smith moest wegens klachten aan de bovenbenen de NK van twee weken geleden aan zich voorbij laten gaan.

''Het gaat nu goed. Ik voel steeds minder pijntjes. Dat is ook met het oog op de Olympische Spelen heel gunstig.''

Smith doet in Londen ook mee aan kogelstoten en discuswerpen.

Rietveld

Meerkamper Pelle Rietveld heeft al na het tweede onderdeel de tienkamp afgebroken. De atleet uit Zoetermeer kreeg last van zijn hamstring.

De 27-jarige Rietveld begon uitstekend. Zijn 10,85 seconden op de 100 meter was een aanzienlijke verbetering van zijn beste seizoenstijd. Na zijn eerste sprong bij het verspringen, over een afstand van 7,0, moest hij de strijd noodgedwongen staken.

De blessure betekent een flinke domper voor Rietveld, die erop mikte zich in Helsinki te plaatsen voor de Olympische Spelen van Londen. Hij had daarvoor minstens 8220 moeten halen.

Lathouwers

Middenafstandloper Robert Lathouwers heeft zich met ogenschijnlijk speels gemak voor de halve finales van de 800 meter geplaatst. Hij won op de baan van Helsinki zijn serie in 1.48,00. Hij liep in een machtige eindspurt naar de winst.

Thijmen Kupers, debutant op een groot kampioenschap, ging ook door naar de halve finales op donderdag. Hij eindigde als zesde in zijn serie en leek uitgeschakeld, maar zijn tijd van 1.47,69 bleek precies goed genoeg om als een van de vier tijdsnelsten in het toernooi te blijven.