HOOFDDORP - Rio Ferdinand heeft zich kritisch uitgelaten over de tactiek van de Engelse bondscoach Roy Hodgson op het EK.

De verdediger van Manchester United behoorde tot zijn ongenoegen niet tot de selectie van de ‘Three Lions’, die in de kwartfinale werden uitgeschakeld door Italië.

“Als je veel jonge talenten meeneemt naar een toernooi, moet je ze ook opstellen om te zien of ze het aankunnen”, foetert Ferdinand in The Sun.

Vooral Alex Oxlade-Chamberlain en Phil Jones hadden volgens de routinier vaker in actie moeten komen. “Jones is één van de betere spelers in ons land, maar waar was hij? Als je het veld met bal moet oversteken, is hij daar ideaal voor.”

Conservatief

Hodgson koos vaak voor Jordan Henderson, wat door Ferdinand een ‘conservatieve’ keuze wordt genoemd. De 33-jarige speler had graag meer aanvallende intenties gezien bij Engeland.

“Met deze tactiek laat je de tegenstander zien dat je alleen geïnteresseerd ben in verdedigen en counteren. Daar worden ze niet bang van.”

Ferdinand baalt verder dat Hodgson geen moeite heeft gedaan om Michael Carrick te strikken voor een terugkeer. Zijn ploeggenoot bedankte voor een reserverol in de nationale ploeg.

“Bij Italië was Andrea Pirlo de uitblinker, maar onze eigen Pirlo lag op het strand. Ik vraag me sowieso af of een type Pirlo bij ons niet gewoon op de bank had gezeten met deze speelwijze.”