Tijdens het EK blikt NUsport dagelijks vooruit op de wedstrijd die dezelfde avond wordt gespeeld. Een herhaling van één van de halve finales van het WK 2006 bepaalt de tweede finalist van dit EK.

Plaats: Warschau
Scheidsrechter: Stéphane Lannoy (Frankrijk)

Feitje: Duitsland is momenteel regerend vicekampioen van Europa. De voorgaande twee keer dat ze die status hadden, in 1980 en 1996, veroverden ze de titel.

Eerdere ontmoetingen: 30 (7 keer winst Duitsland, 9 keer gelijk, 14 keer winst Italië)

Ontmoetingen in EK-verband: 2 (2 keer gelijk)

Uitgangssituatie:

De Duitsers zijn het enige team dat dit toernooi alle vier haar wedstrijden heeft gewonnen. Zelfs in het laatste groepsduel met Denemarken, waar een gelijkspel al voldoende was, stuurde bondscoach Joachim Löw een A-elftal het veld op.

De Duitsers spelen misschien minder frivool dan in de kwalificatie, maar heeft nu al vijftien officiële wedstrijden op rij gewonnen. Een record. Die Mannschaft is dan ook topfavoriet voor de titel.

Voor Italië is het toernooi eigenlijk al geslaagd. Voor het toernooi was het vertrouwen op succes in Polen en Oekraïne erg laag. Met goed en fris voetbal staan de Italianen ineens toch in de halve finales.

Het hele omkoopschandaal thuis lijkt de Azzurri niet te deren in hun prestatie. Maar goed, in 1982 en 2006 kampte Italië ook met berichten over duistere praktijken in de aanloop naar een eindtoernooi. Resultaat: tweemaal kwam de beker mee naar huis.

Blessures/schorsingen

Bij Duitsland zijn geen blessures en dus kan Löw weer uit 23 spelers een elftal puzzelen. Basisplekken zijn zelfs voor de beste spelers geen garantie en dus is het raden welke namen er nu weer in Warschau aan de aftrap verschijnen.

Italië kampt wel met de nodige blessurezorgen. Ignazio Abate en Daniele De Rossi hebben lichte problemen, maar moeten fit kunnen zijn voor het duel met de Duitsers.

Giorgio Chiellini leek na zijn blessure tegen Ierland pas weer in een mogelijke finale aan spelen toe te komen, maar de verdediger van Juventus geneest voorspoedig. Hij kan wellicht spelen donderdag. Christian Maggio zal zeker niet spelen. Hij zit een schorsing uit.

Spelers uitgelicht

Marco Reus (Duitsland)

Dankzij Löws wisselziekte stond Reus, ook tot zijn eigen verbazing, in de basis in de kwartfinale tegen Griekenland (4-2). De 23-jarige speler die deze zomer Mönchengladbach voor Dortmund verruilt, scoorde in zijn zevende interland zijn tweede goal.

Risico van het vak: na het goede optreden van de blonde aanvaller/middenvelder werd hem door een Chinese journaliste gevraagd of hij wel niet wist dat zijn hairdo mooier is dan dat van collega Mario Gomez.

Alessandro Diamanti (Italië)

De aanvallende middenvelder van Bologna staat na het nemen van de winnende strafschop tegen Engeland in het middelpunt van de belangstelling. Toch kent Diamanti een bescheiden carrière. Pas met 24 jaar speelde de nu 29-jarige man in de Serie A. Kwam via Livorno, een enkel seizoen West Ham en nog een jaartje Brescia uit bij zijn huidige club.

Wat dat betreft zijn er genoeg parallellen te trekken met een andere man uit de Italiaanse voetbalcanon. Fabio Grosso nam op z'n 28e de winnende pingel in de WK-finale van 2006 terwijl hij tot dan toe nog nooit bij een traditionele topclub had gespeeld.

Quote coaches

Joachim Löw (Duitsland):
"Italië heeft veel goede spelers, vooral Andrea Pirlo heeft een goede indruk op me gemaakt."

Cesare Prandelli (Italië):
"Alle spelers zijn honderd procent fit, zowel geestelijk als fysiek."