De Engelsen liggen eruit op het EK, volgens goede traditie na penalty’s. Arme voetballers, maar ook arme Andy Murray. Want nu is alle hoop van de Britse natie weer op hem gevestigd. En dat vindt Murray niet zo leuk, zeker niet nu het niet zo goed gaat.

Door Rypke Bakker

Maandag, nog voor de eerste ballen geslagen waren, liep ik langs Murray Mountain. Op het grote scherm flitsen beelden voorbij van de zegetocht van Murray van vorig jaar die, ook volgens goede traditie, stopte in de halve finale. Want zover kwam hij de afgelopen jaren op Wimbledon.

Op de US Open en de Australian Open haalde hij nog wel eens de finale, maar een Grand Slam-finale winnen deed hij nooit. Hij is daarmee duidelijk de nummer vier van de Fabulous Four, mocht die nog bestaan. Misschien is de term Terrific Three inmiddels beter op zijn plaats.

Golfen

Aan het einde van vorig jaar riep Murray dat 2012 zijn jaar moest worden. ‘Ik wil niet alleen een Grand Slam-toernooi winnen, maar ook de nummer een van de wereld worden,’ zei hij strijdbaar na drie ATP-titels op rij in Azië.

En begin dit jaar, op de Australian Open, leek het ook even die kant op te kunnen gaan. Oké, Murray verloor van Novak Djokovic in de halve finale, maar hij speelde de Serviër wel bij vlagen zoek.

Het was de invloed van zijn nieuwe coach Ivan Lendl, hoopte men in Groot-Brittannië. Na een lange ontkenningsfase - Lendl zei dat hij het te druk had met golfen en de kinderen - was de voormalig nummer één van de wereld dan toch de coach geworden van de Brit. Hij zou ‘m het laatste zetje in de goede richting geven.

Drama

En nu, een half jaar later? Murray won geen toernooi na de Australian Open. En zijn rug speelt af en toe op, zoals in de wedstrijd tegen Jarkko Nieminen op Roland Garros. Al was het volgens voormalig Wimbledon-kampioene Viriginia Wade niet meer dan aanstellerij. ‘He’s a drama queen.’

Zelfs op het grastoernooi van Queen’s, waar hij al twee keer won, kon hij de titel niet pakken. Sterker, in de eerste ronde verloor hij roemloos van de marathonman Nicolas Mahut. Vorige week ging hij in een exhibitiewedstrijdje in Londen ten onder tegen Janko Tipsarevic.

Ruziënd

Murray begint daarmee met een dramatische voorbereiding in de benen aan het belangrijkste toernooi van het jaar. Net als de Engelse voetballers, die ruziënd en gehavend door blessures aan de start van het EK verschenen.

The Three Lions schopten het uiteindelijk tot de kwartfinale. Het is voor Groot-Brittannië en Murray te hopen dat hij verder komt op Wimbledon. Maar ik heb er een hard hoofd in.