LE MANS - Een gruwelijke botsing heeft de 24 uur van Le Mans na vijf uur tijdelijk stilgelegd. De Toyota met Anthony Davidson aan het stuur werd vanaf een knappe derde positie na een botsing met een Ferrari gelanceerd en maakte een salto in de lucht.

Door Gabriël Dériga

De auto crashte vervolgens hard in de bandenstapel. Davidson werd na de klapper uit zijn auto getild.

Toyota liet middels een persbericht weten dat Davidson rugwervel 11 & 12 heeft gebroken. Het herstel zal naar de verwachting enkele maanden in beslag nemen.

De Ferrari wist ook niet te ontkomen aan een forse botsing met de muur en kwam op zijn dak tot stilstand. De safety car procedure duurt nog totdat de vangrail is gerepareerd.

Ook topfavoriet Audi kende problemen in het eerste gedeelte van de race. De auto met nummer drie belandde na een onschuldige inhaalactie in de muur.

Rijder Romain Dumas wist zijn wagen met moeite naar de pits te rijden waar het team de beschadigde wielophanging repareerde.

Ondertussen heeft de van pole vertrokken Audi R18 quattro - met nummer een - de eerste positie in handen. De enige overgebleven Toyota, die dit jaar zijn comeback maakt op Le Mans, weet de Audi's uitstekend bij te houden.

Met oud-Formule 1-rijder Nakajima achter het stuur rijdt Toyota op de tweede plaats. De Lola van Jeroen Bleekemolen rijdt op een achtste plek. De andere Nederlandse coureur in Frankrijk, Yelmer Buurman, bezet met zijn team Status GP de achttiende plaats.