BREDA - Ze was de absolute favoriet, maar maakte het net niet waar. De eerste finalesprong van Dymphie van Rooijen was mooi, bij de tweede liet ze het liggen.

Door Lotte Kroon

Uiteindelijk was het niet genoeg en werd ze ingehaald door Wendy Helmes. Voor het eerst in drie jaar moest ze haar titel bij Fierste Ljepper afstaan.

“In principe ging het wel redelijk goed”, zegt Van Rooijen. Ze kijkt er vrij positief bij. “Vooral mijn eerste sprong was oké. Alleen de tweede sprong ging scheef. Ik zat eigenlijk hoger in de stok, wat tactisch gezien gunstig is. Maar als je scheef gaat, kom je natuurlijk minder ver. Dan moet je inhouden en dat helpt absoluut niet. Dat was wel jammer.”

De richting waarop Van Rooijen viel, was te wijten aan een tactische inschattingsfout. “Het viel ons op dat veel mensen naar rechts gingen, dus we hadden de stok iets naar links gezet”, verklaart ze.

“Dan ga je namelijk met de stok mee en dan corrigeer je zodat je in het midden uitkomt. Maar dat hadden we denk ik iets te veel gedaan, dus ging ik naar links.

Stuivertje wisselen

Uiteindelijk vindt Van Rooijen het jammer dat ze tweede geworden is, maar geen onoverkomelijk verlies.

“De vorige twee edities had ik natuurlijk gewonnen. Nu had ik ook wel kans. Maar bij ons in Holland is het sowieso stuivertje wisselen tussen Wendy en mij. Maar nu had het wel gekund. Maar helaas. Volgende keer ga ik nog een poging wagen!”