BREDA - Bart Helmholt moest zaterdag zijn titel van Fierste Ljepper afstaan aan Jaco de Groot. De Woerdenaar had zijn zinnen al drie jaar geleden op de winst gezet, maar wist zijn droom nu eindelijk waar te maken.

Door Lotte Kroon

“Ik ben gisteren al hierheen gekomen, want we moesten ons om half 8 melden vanochtend”, zegt De Groot. “Gisteren zijn we gewoon gezellig Breda in gegaan, maar niet te lang en niet te veel gedronken. Dan loopt het natuurlijk niet zo af”, zegt hij lachend, refererend aan zijn winst.

“Dus vanochtend vroeg deden we de kwalificatie. Dat was even wennen want de schans loopt af en de omstandigheden zijn anders. Daar heb ik mijn aanloop wat op aangepast. Bij de tweede sprong ging het eigenlijk pas goed en die was ook genoeg om me te kwalificeren."

"Toen kwam de finale. Mijn eerste sprong deed ik het gewoon, maar de tweede sprong, dat was hem! Daar zat een richting in, ik kwam lekker snel omhoog en had tijd om uit te springen. Gelukkig ging niemand er meer over heen. Dat is altijd spannend.”

Druk

De Groot sprong dan ook de sprong van zijn carrière. “21.39 is echt wel ver”, zegt hij. “Zeker ook voor deze fase in het seizoen, want we zitten aan het begin. Mijn concurrenten en collega’s kwamen gelukkig niet verder.”

Dat de springer de focus niet alleen op zijn eigen prestatie legt, maar ook op die van zijn tegenstanders, is logisch. “Het is drie jaar nu en ik doe al die tijd al mee. Ik ben altijd al kanshebber en favoriet, dus dan hoop je ook wel een keer te winnen."

Foto: Red Bull/Jarno Schurgers

"De druk werd voor mijzelf ook steeds groter. Ik dacht: verdorie, ik ben al drie jaar een van de beste van het land, ik wil nu wel dat het er een keer uit komt. Ik hoopte het dus wel en ik was in vorm. Nu ben ik gewoon blij dat het er uit is gekomen. De eerste titel hebben we nu dus binnen.”

Gaaf

Maar voor De Groot is het niet alleen een unicum dat hij gewonnen heeft, ook zijn sprong op zich is een prestatie.

“Mijn officiële record is 21.25 meter. Nu heb ik verder gesprongen, maar helaas telt deze niet officieel mee. We hebben normaal gesproken allerlei vaste maten, maar hier is de schans wat hoger, het water wat dieper en de stok wat langer."

"Dan is het makkelijk om verder te komen. Maar ik ben nog nooit verder gekomen. Nu je het zegt! Ik had er eigenlijk nog helemaal niet bij stil gestaan. Super gaaf! Ik kom straks thuis en ik woon aan de Oude Rijn. Dan kan ik tegen de buren zeggen dat ik over de rivier heen heb gesprongen.”

Foto: Red Bull/Jarno Schurgers