AMSTERDAM - Bondscoach Max Caldas van de hockeysters heeft de zestien speelsters aangewezen die in Londen mogen proberen de olympische titel te verdedigen. Sophie Polkamp zit ook in de selectie, hoewel ze lang uit de roulatie was.

Sabine Mol, Claire Verhage, Frederique Derkx, Daphne van der Velden en Marieke Veenhoven overleefden de laatste schifting niet. Floortje Engels en Caia van Maasakker zijn aangewezen als reserve. 

De acht speelsters in de voorselectie die er vier jaar geleden in Beijing al bij waren zijn ook deze keer geselecteerd.

Het gaat om Marilyn Agliotti, Naomi van As, Ellen Hoog, Sophie Polkamp, Maartje Paumen, Maartje Goderie, Lidewij Welten en Eva de Goede.

De keuze voor Polkamp is enigszins opvallend te noemen. De routinier (116 interlands, red.) stond door een slepende blessure bijna het hele seizoen langs de kant.

De andere acht (Kitty van Male, Kim Lammers, Willemijn Bos, Merel de Blaey, Margot van Geffen, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker en Joyce Sombroek) staan allemaal aan de vooravond van hun eerste Olympische Spelen, hoewel Jonker er in Beijing al als reserve bij was.

Dat betekende echter dat ze buiten het olympisch dorp verbleef en dat er na afloop van het voor Oranje zo succesvol verlopen toernooi geen gouden medailles klaar lagen voor haar en mede-reserve Floortje Engels.

Bijrol

Engels is zoals gezegd opnieuw veroordeeld tot die bijrol. De keeperskeuze van Caldas viel namelijk uit in het voordeel van de nog steeds pas 21-jarige Joyce Sombroek, waardoor de ruim acht jaar oudere Engels opnieuw tweede keus is. 

Vier jaar geleden had de Utrechtse sluitpost de meer ervaren en oudere Lisanne de Roever voor zich, nu dus de veel jongere Sombroek. Tweede reserve is strafcornerspecialiste Caia van Maasakker.

De selectie:

Kitty van Male Amsterdam), Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC), Willemijn Bos (Laren), Kelly Jonker (Amsterdam), Maartje Goderie (Den Bosch), Lidewij Welten (Den Bosch), Maartje Paumen (Den Bosch), Naomi van As (Laren), Ellen Hoog (Amsterdam), Sophie Polkamp (Amsterdam), Joyce Sombroek (Laren), Kim Lammers (Laren), Eva de Goede (Amsterdam), Marilyn Agliotti (Oranje-Zwart), Merel de Blaey (Laren), Margot van Geffen (Den Bosch).

Reserves: Floortje Engels (Amsterdam) en Caia van Maasakker.