Elke dag stelt NUsport vijf vragen aan een van onze Oranje-helden van weleer. Vandaag Ruud Geels, de doelpuntenmachine die twintig keer het Oranje-shirt droeg en elf keer scoorde. Hij was maakte deel uit van de WK-selectie in 1974 en speelde op het EK van 1976.

Door Charlie Bootsman

Het is een dag voor Nederland – Portugal. Geloof je er nog in?
"Jazeker. Duitsland wint gewoon van Denemarken en als ze allemaal in vorm zijn zou Oranje die Portugezen best eens kunnen oprollen. Ik ben niet zo onder de indruk van Portugal. Ik hoop in ieder geval dat ze weer het aanvallende Nederlandse voetbal laten zien, want nu word je bijna uitgelachen."

Verwacht je veel mutaties in het elftal?
“Huntelaar komt erbij en Van der Vaart. Dan zal Sneijder meer vanaf de zijkant gaan spelen. Als Huntelaar maar voorzetten krijgt. Het maakt niet uit wie hem geeft, al is het bij wijze van spreken Stekelenburg. Als ze maar honderd procent geven, want het was een beetje doods allemaal. Het klopte gewoon voor geen meter tegen de Duitsers.”

Je was zelf een veel scorende spits. Wie wordt er topscorer van het toernooi?
“Dat is moeilijk te zeggen, hangt natuurlijk af van het verloop. Mario Gomez is een sterke jongen en die Mandzukic van Kroatië doet het ook goed. Misschien dat Klaas-Jan nog wat kan inhalen.”

Vanavond heeft Rusland tegen Griekenland aan een punt genoeg om door te gaan. Dat lukt wel toch?
“Ja, Advocaat doet het geweldig daar. Ik ben trots op Dickie, heb nog met hem gespeeld bij Sparta en de UEFA-jeugd. Zijn team speelt heel aantrekkelijk voetbal en heeft tegelijkertijd een aantal zekerheden in het elftal. Maar goed, je moet het altijd maar weer laten zien, ook tegen Griekenland.”

En gaat het gastland Polen winnen van Tsjechië?
“Ik denk dat dat een gelijkspelletje wordt en dan gaat Tsjechië door. Het zijn allebei wel leuke ploegen, het ziet er verzorgd uit wat ze op de mat leggen.”