BREDA - De eerste deelnemers hebben de sprong al gewaagd tijdens de voorrondes van Red Bull Fierste Ljepper.

Door Lotte Kroon

Vooral voor de amateurteams was dit spannend, omdat velen van hen nooit eerder gefierljept hadden. Drie teams wisten zich te kwalificeren voor de finales: De Utrecht Outlaws, de Flying Nuts en de Helden van ’88.

Het meest flamboyante team van de dag is zeker de Utrecht Outlaws. Bas, Bart en Joey lijken ze niet allemaal op een rijtje te hebben, maar maken wel veel lol op hun weg naar het podium.

“Eerst hebben we ons verslapen”, vertelt Bas Swaan, aanvoerder van het team. “We hadden om kwart voor acht afgesproken, maar pas om negen uur reden we weg. Gelukkig konden we een boel tijd inhalen op de snelweg. We hebben wel een paar rode stoplichten meegepakt, maar we gingen met Red Bull style over de weg.”

De eerste sprong

Bas vervolgt: “Toen kwamen we hier aan en hebben we eerst alledrie gesprongen. Bart ging als eerste.”

“Ik landde op mijn rug, waardoor ik net een metertje extra meepakte”, grapt Bart. “Iedereen had dezelfde afstand, dus van elk team moest er een iemand opnieuw springen. Toen schoven we Bas natuurlijk naar voren.”

“Toen sprong ik 13.25 meter”, vertelt Bas, “waardoor we ons als derde kwalificeerden. De mensen boven ons sprongen 13.50 meter, dus de verschillen zijn maar klein en er kan nog van alles gaan gebeuren.”

“Daar ga ik ook van uit hoor!”, zegt Jerry. “We pakken gewoon die 750 euro dan kunnen we lekker gaan stappen. Dat doen we sowieso wel, maar dan nog extra, met champagne.”

Mentaliteit

De jongens hebben het goed naar hun zin. Vooral nu ze door zijn, vinden ze het evenement helemaal te gek. Toch zouden ze het graag nog iets extremer zien.

“We mogen niet op het zand landen, dus ze hebben het ponton naar achteren verschoven omdat ze bang zijn voor onze enkeltjes”, zegt Bart.

“We landen dus in het water, maar dat vind ik wel een beetje jammer. Het moet natuurlijk wel Red Bull achtig blijven, er moet altijd een gevaarlijk element in zitten. Die mensen aan de kant willen ook bloed zien. En ik ook, maar dan wel bij de concurrenten. En bij Bas.”

Op de constatering dat Bart zijn teamgenoot dus niet veel gunt, antwoordt hij: “Ik gun hem alle behalve zuurstof!” Binnen het team bestaat er dus ook competitie, maar dat vinden de Utrecht Outlaws niet erg. “Dat pusht je!”

Chaos

Het team is niet het best georganiseerd van de amateurdeelnemers. Niet alleen misten ze bijna de start, ook werd het team last minute nog compleet opnieuw ingedeeld.

“Ik zou eerst met mijn broertje gaan en met mijn fictieve broertje. Ik had Willem ingeschreven, maar die bestaat helemaal niet. Mensen noemen mij nu ook steeds Willem”, lacht Bas.

“Ik had namelijk nog niet drie mensen bij elkaar, maar ik dacht dat het wel goed zou komen. Maar mijn echte broertje kwam er dinsdag achter dat hij dit weekend een wedstrijd moest wakeboarden, dus die kon er vandaag niet bij zijn. Gelukkig vond ik Bart en Jerry bereid om toch nog mee te doen op het laatste moment!”