Het is een opvallende foto in de Poolse krant Prezeglad Sportowy. Een klassieke balzaal met schilderijen van oude koningen en prinsessen aan de muur. In de zaal vier jongens in joggingbroek met daarboven een zwart hemd.

Door Daan Dekker

Die jongens zijn de Arsenal-spelers Bacary Sagna, Alex Oxlade-Chamberlain, Alexandre Song en Wojciech Szczesny. De eerste drie voeren, met ieder een mooie dame aan de hand, danspasjes uit. Ze kijken er wat ongemakkelijk bij.

Maar het draait op de foto om de Poolse doelman. Szczesny vliegt centraal op de plaat sierlijk door de lucht. Een been en arm naar achteren, de blik gericht op de vloer waar zijn danspartner smachtend op hem wacht.

Begaafd danser

Normaal gesproken zou ik het kiekje, dat door de krant bij een interview met de doelman is geplaatst, snel weer vergeten. Zij het niet dat die andere keeper van de Poolse ploeg, PSV’er Przemyslaw Tyton, ook een begaafd danser is.

Het tv-programma De hand van God, waarin de doelman uitgebreid geportretteerd werd, toonde laatst oude beelden van de dansende Tyton. Samen met zijn zus zweefde hij over de dansvloer. De salsa, rumba en chachacha; het was geen enkel probleem voor hem.

Broer en zus Tyton werden zelfs Pools jeugdkampioen. “Als ik geen voetballer zou zijn geweest, was ik danser geworden”, vertelde de PSV’er. Maar hij werd voetballer, op zijn veertiende stopte hij met dansen.

Google

Ik besluit het toch maar even in te tikken op Google. Szczesny ballroom dancing. 84.200 hits levert het op. Mijn vermoeden wordt bevestigd, in verschillende berichten lees ik dat ook de doelman van Arsenal ooit een getalenteerd danser was.

“Ik schaam me er een beetje voor om het te vertellen, maar de eerste sport die ik beoefende, als je het een sport kan noemen, was ballroomdansen”, zei hij in een interview met de Engelse krant The Guardian.

“Ik heb het van mijn zevende tot mijn tiende gedaan. Eerst was ik nog een beetje stijf, maar ik kreeg de bewegingen al snel onder de knie.”

Keepers Oranje

De eerste en tweede doelman van Polen zijn dus ooit begonnen als dansers. Ik moet meteen aan Maarten Stekelenburg, Michel Vorm en Tim Krul denken.

De keepers van Oranje die met een dame aan de hand de chachacha en de rumba uitvoeren. Hoezeer ik ook mijn best doe, ik kan me er geen voorstelling van maken.