CHARKOV - Na de overwinning van Oekraïne op Zweden reden de inwoners van Charkov tot diep in de nacht luid toeterend door de straten. Hoe anders is dat vrijdag, als het gastland in Donetsk heeft verloren van Frankrijk. Charkov verwerkt de nederlaag in stilte. 

Lof is er wel voor het optreden van scheidsrechter Björn Kuipers, die regelmatig werd toegejuicht door de tienduizenden Oekraïners.

Terwijl in Donetsk alle hemelsluizen opengaan, is het 300 kilometer noordelijker dringen op het Vrijheidsplein in Charkov, waar het een dag eerder noodweer was.

Geel en blauw domineert weer op het plein dat tijdens het EK al twee keer veranderde in een oranje mensenmassa.

Spanning

De spanning is voelbaar als Kuipers om 19.00 uur Oekraïense tijd het eerste fluitsignaal geeft. Bij winst op Frankrijk plaatst de ploeg van Oleg Blochin zich namelijk voor de kwartfinales.

De tienduizenden Oekraïners hebben echter al snel door dat voetballen onmogelijk is in de Donbass Arena van Donetsk, die in rap tempo verandert in een zwembad. Kuipers dirigeert de 22 doorweekte spelers al na een paar minuten naar binnen.

In Charkov vermaken de fans zich tijdens de regenpauze met beelden op het grote tv-scherm van dappere landgenoten die lachend de regen trotseren. De hilariteit is groot als twee Oekraïense fans, liggend op de kletsnatte tribune, zwembewegingen maken.

Bierkraampjes

De sfeer in Charkov lijdt niet onder de regen in Donetsk. Voor de bierkraampjes ontstaan lange wachtrijen terwijl de dj de voetbalfans vermaakt met harde beats.

Een klein uur later galmt gejuich over het Vrijheidsplein als Kuipers opnieuw het veld betreedt, met in zijn kielzog de spelers van Oekraïne en Frankrijk.

De 39-jarige arbiter uit Oldenzaal krijgt lovende reacties vanuit Charkov als hij in de 17e minuut op advies van grensrechter Erwin Zeinstra een doelpunt van Jérémy Ménez afkeurt vanwege buitenspel.

Vuurwerk

In de tweede helft gebeurt waarvoor de Oekraïense fans al bang voor waren. Het dominante Frankrijk trekt de wedstrijd binnen een paar minuten naar zich toe (0-2). Het vuurwerk dat na beide doelpunten de lucht in wordt geschoten, doet wat surrealistisch aan op het geel en blauw gekleurde plein.

Het publiek veert nog een paar keer op als Oekraïne in de buurt van het Franse doel komt, maar het geloof in een goede afloop is al uit de harten van de Oekraïners verdwenen.

Als Kuipers voor het laatst fluit, verlaten de inwoners van Charkov in stilte het plein. Het contrast met vier dagen eerder kan niet groter.