GDANSK - Roy Keane heeft met ongezouten kritiek op de verrichtingen van het Iers elftal tijdens het EK voor landelijke tweespalt gezorgd.

De voormalig aanvoerder van het nationale team, in Polen aanwezig als tv-commentator, stelde na de nederlaag tegen Spanje (0-4) dat het hoog tijd is voor een mentaliteitsverandering bij spelers én supporters.

''We vertegenwoordigen een klein land, we zijn de buitenbeentjes, maar laten we eens ophouden altijd en eeuwig overal naar toe te gaan alleen om te zingen'', zei de oud-speler van Manchester United.

''Het is je reinste onzin dat spelers na afloop van de wedstrijd het alleen maar hebben over hoe geweldig de fans zijn.''

'The Fields of Athenry'

De duizenden Ieren die het duel met de Spanjaarden volgden, hieven in de slotfase, toen de uitschakeling al vaststond, nog even uitbundig de populaire song 'The Fields of Athenry' aan.

Keane vond doffe berusting kennelijk beter passen, maar dat werd hem in Gdansk en Dublin niet in dank afgenomen.

''Wij hebben veel geld uitgegeven om erbij te zijn, hij krijgt veel geld om er in een studio te zitten en dan zoiets te roepen'', reageerde de krant Irish Independent vrijdag namens het door Keane aangesproken groene legioen.