Tijdens het EK blikt NUsport dagelijks vooruit op de wedstrijden die dezelfde avond worden gespeeld. De eerste beslissingen vallen in poule A. Rusland heeft de beste papieren, maar moet waken voor onderschatting tegen de Grieken.

Poule: A
Plaats: Warschau
Scheidsrechter: Jonas Eriksson (Zweden)

Eerdere ontmoetingen: 21 (13 keer winst Rusland, 5 keer gelijk, 3 keer winst Griekenland)

Ontmoetingen in EK-verband:2 (2 keer winst Rusland)

Feitje: Dick Advocaat kan de tweede coach worden die met twee verschillende landen verder is gekomen dan de poulefase. Advocaat bereikte in 2004 met Nederland de halve finale. Alleen Guus Hiddink (Nederland en Rusland) heeft zoiets bereikt.

Uitgangssituatie

Rusland liet tegen gastland Polen een uitgelezen mogelijkheid liggen om zich al vroegtijdig te plaatsen voor de kwartfinales. Na een eerste helft waarin de equipe van bondscoach Dick Advocaat domineerde, liet het Polen na rust langszij komen: 1-1.

Desondanks heeft Rusland nog altijd de beste papieren. Met vier punten uit twee duels gaan de Russen fier aan de leiding, gevolgd door Tsjechië (drie punten), Polen (twee punten) en Griekenland (een punt).

De ploeg van Advocaat heeft aan een gelijkspel genoeg om zeker te zijn van een plaats bij de laatste acht, terwijl de Grieken bij winst op basis van het onderlinge resultaat hun verblijf in Polen en Oekraïne kunnen verlengen.

Blessures/schorsingen

Bij de Grieken komt Sokratis Papastathopoulos terug van een schorsing. De verdediger kreeg in het duel met Polen een onterechte rode kaart. Wel heeft Griekenland een waslijst aan spelers die bij een gele kaart een eventuele kwartfinale missen.

Kyriakos Papadopoulos, Jose Holebas, Vassilis Torosidis, Dimitris Salpingidis en Giorgios Karagounis staan allemaal op scherp.

Advocaat kent veel minder problemen. De oefenmeester heeft een vrijwel volledig fitte selectie tot zijn beschikking. Yuri Zjirkov miste wel de afsluitende training. Topscorer Alan Dzagojev en Igor Denisov moeten oppassen dat ze geen geel ontvangen.

Spelers uitgelicht

Kostas Chalkias - Griekenland

De doelman van de Grieken zorgde in het verloren duel met de Tsjechen (1-2) voor de nodige opschudding door al na twintig minuten het veld te verlaten. Uit het niets schopte Chalkias de bal over de zijlijn om vervolgens te vragen om een wissel.

De actie van de sluitpost was merkwaardig te noemen, zeker ook omdat Griekenland op dat moment al tegen een 0-2 achterstand aankeek. Bij de tweede treffer zag Chalkias er niet goed uit.

Aleksandr Kerzjakov - Rusland

Waar in Nederland een hevige discussie is ontstaan over wie in de spits moet spelen, geldt dat eigenlijk ook bij de Russen. Advocaat koos in de eerste twee duels voor Aleksandr Kerzjakov als diepste man, maar de aanvaller van Zenit maakt tot dusver geen gelukkige indruk.

Zeker in het openingsduel met Tsjechië (4-1) had Kerzjakov pech in de afronding. De avond werd nog pijnlijker toen zijn invaller Roman Pavlioetsjenko wel het net vond. Het maakte de druk op de schouders van Kerzjakov niet minder.

Quote coaches

Fernando Santos (Griekenland):
“Er is nog altijd een kans. De eerste tien minuten tegen de Tsjechen hebben ons de wedstrijd gekost. Tegen Rusland moeten we gewoon vanaf minuut één scherp zijn.”

Dick Advocaat (Rusland):
"Nu is iedereen enthousiast. Maar als we uitgeschakeld worden, zijn de speler en trainer niet goed."