Tijdens het EK blikt NUsport dagelijks vooruit op de wedstrijden die dezelfde avond worden gespeeld. Gastland Polen speelt haar belangrijkste duel in jaren. Bij winst op Tsjechië zijn de Polen zeker van een plaats in de kwartfinales.

Poule: A
Plaats: Wroclaw
Scheidsrechter: Craig Thompson (Schotland)

Eerdere ontmoetingen: 24 (12 keer winst Tsjechië, 5 keer gelijk, 7 keer winst Polen)

Ontmoetingen in EK-verband: 0

Feitje: Polen kan voor het eerst in haar historie de poulefase van een Europees kampioenschap overleven. De Polen maakten vier jaar geleden hun debuut op een EK, maar vlogen er al in de eerste ronde uit.

Uitgangssituatie:

Het is alles of niets voor Polen. Wil het gastland zich plaatsen voor een plekje bij de laatste acht, dan dient er gewonnen te worden van Tsjechië. Mocht die missie niet slagen, dan zal er nog met een zuur gevoel terug worden gekeken naar het openingsduel met Griekenland.

Ondanks dat Polen voor rust heer en meester was, verspeelde het in de tweede helft een zeker lijkende overwinning: 1-1. Diezelfde uitslag werd ook tegen Rusland neergezet.

Tsjechië staat er wat dat betreft een tikkeltje rooskleuriger voor. Na de vernederende nederlaag tegen de Russen (4-1) werd de ploeg van bondscoach Michal Bilek genadeloos afgemaakt door de Tsjechische pers. De Tsjechen herstelden zich echter knap door met goed voetbal te winnen van Griekenland: 2-1.

Blessures/schorsingen

Bij Polen staan achter de namen van Eugen Polanski, Dariusz Dudka en Damien Perquis nog een vraagteken, bij de Tsjechen ondergaat Tomas Rosicky op de wedstrijddag een laatste test.

Aan Tsjechische zijde staan Rosicky, Petr Jiracek en Daniel Kolar op scherp, terwijl aan de kant van Polen Robert Lewandowski en Eugen Polanski bij een gele kaart geschorst zijn voor het mogelijk volgende duel. Wojciech Szczesny komt terug van een schorsing.

Spelers uitgelicht

Petr Cech - Tsjechië

Het was een opmerkelijk moment. Vlak na rust in het duel met Griekenland wilde de Tsjechische doelman Petr Cech een bal voor de neus van zijn eigen verdediger Tomas Sivok wegkapen. Het mislukte hopeloos.

Cech liet de bal los, waarna Theofanis Gekas er als de kippen bij was om de bal in het lege doel te schuiven. Het had gelukkig voor de recente Champions League-winnaar geen invloed op het resultaat. Tsjechië won met 2-1.

Przemyslaw Tyton - Polen

Als in een droom. Przemyslaw Tyton was in het openingsduel met Griekenland goud waard voor zijn ploeg. Nadat vaste doelman Wojciech Szczesny met rood van het veld moest, moest Tyton de toegekende strafschop zien te stoppen. Het lukte. De droom zal waarschijnlijk niet lang meer duren, aangezien Szczesny voor het laatste duel met Tsjechië weer speelgerechtigd is. Of krijgt Tyton het vertrouwen?

Quote coaches

Michal Bilek (Tsjechië):
"De druk bij beide teams is groot. Ik denk niet dat wij op een gelijkspel moeten gokken, dat is heel gevaarlijk."

Franciszek Smuda (Polen):
"Het resultaat tegen Rusland heeft ons veel vertrouwen gegeven. Voor onze kansen op de volgende ronde was het extreem belangrijk dat we niet verloren."