Elke dag stelt NUsport vijf vragen aan een van onze Oranje-helden van weleer. Vandaag John de Wolf, de spijkerharde verdediger die zes keer het Oranje-shirt droeg en twee keer scoorde.

Door Rypke Bakker

John, waar ging het mis tegen de Duitsers?
"Ik miste de communicatie, vooral achterin. Er werd niet kort gedekt, niet doorgedekt, maar dat was ook omdat er geen leider opstond. John Heitinga en Joris Mathijsen gaven geen sturing en daardoor werd het los zand. Iedereen was met zichzelf bezig."

"Kijk, ik was vroeger een veel mindere voetballer dan de jongens die er nu in staan. Maar er waren wedstrijden dat ik de bal amper aanraakte en na afloop toch complimenten kreeg van de trainer. Dan was ik vooral bezig geweest met het neerzetten van het team, het coachen. Dat moet nu ook gebeuren."

Komt het nog goed?
"Ik ben een van de weinige mensen die positief is. Zolang er een heel klein kansje is, moet je daarvoor gaan. En ik kan me niet voorstellen dat dit Nederlands elftal drie keer op rij verliest. Ik hoop het ook niet, want ik zit in het stadion zondag."

Wat moet van Marwijk veranderen aan de opstelling?
"Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie voorin. Arjen Robben op links, Dirk Kuyt op rechts, zodat de voorzetten komen. En Wesley Sneijder en Nigel de Jong daarbij op het middenveld. En achterin zou ik Khalid Boulahrouz erin zetten voor Gregory van der Wiel."

Vanavond spelen de Fransen tegen Oekraïne. Wat wordt dat?
"Frankrijk tegen Engeland leek net een wedstrijd op de PlayStation. Die Fransen tikten alleen maar, ik miste de passie, de echte wil om te winnen. Bij Oekraïne was die passie er wel tegen Zweden. Ik verwacht dat de Fransen er nu meer voor zullen gaan en met 2-1 winnen. Ze moeten ook wel, aan een gelijkspel hebben ze niet veel."

En daarna is het Engeland tegen Zweden…
"Dan zeg ik 2-1 voor Zweden. Zlatan Ibrahimovic kan het verschil maken. Dat kan Wayne Rooney ook, maar die is er nog niet bij. Ik vond Engeland trouwens niet tegenvallen tegen Frankrijk, maar of die jonge jongens er vier dagen later weer zullen staan…"