Verslaggevers Bart Vlietstra en Edwin Struis beantwoorden dagelijks EK-vragen van lezers. Onder de vragenstellers verloot NUsport een aantal prachtige prijzen. Hieronder de antwoorden op de beste vragen van de negende dag. De vragen kunt u sturen naar meldpuntoranje@nusport.nl.

Valt het jullie ook op dat er nog geen enkele penalty toegekend is op dit EK? Zijn de spelers zo braaf of zien de scheidsrechters het dit EK zo goed? (Edwin van Mierlo)

Beste Edwin,
Tijdens de openingswedstrijd is er een strafschop toegekend aan Griekenland. Voor de rest had er een strafschop toegekend moeten worden aan Nederland tegen Denemarken toen Lars Jacobsen wegkwam met wat ze in het basketbal second dribble noemen.

Voor de rest zijn tuimelaars en schoppers tot op heden gelukkig nauwelijks gesignaleerd.

Een toernooi wordt altijd gewonnen door een ploeg met een sterke verdediging. Bij de Duitsers stond het gewoon verrekte goed, Italië komt altijd ver door zijn sterke verdediging en Spanje is pas gaan winnen toen het achterin ook goed stond.

Bij ons is de verdediging bijna altijd huilen met de pet op. Aanvallers daarentegen hebben we in overvloed. Zijn er plannen, initiatieven om het niveau van verdedigers op te krikken? Als we ooit iets willen winnen moet het achterin goed staan. (Rogier)

Hoi Rogier,
Dit zou inderdaad een speerpunt moeten worden in onze jeugdopleidingen. Maar daar blijft de nadruk liggen op techniek, tactiek, snelheid en slimheid. Op opbouwen in plaats van verdedigen. Dat mannen als John de Wolf en Winston Bogarde nauwelijks aan een baan komen, is veelzeggend.

Daarnaast is het ouderwetse straatvoetbal, waarbij de wet van de sterkste gold, vervangen door pannavoetbal. Zodoende blijven er maar opbouwers doorkomen in plaats van mandekkers. Onze defensie van de toekomst (Ricardo van Rhijn, Jeffrey Bruma, Stefan de Vrij, Jetro Willems) gaat echt niet veel afwijken van wat we nu hebben staan, vrezen wij.

Is het nou daadwerkelijk zo moeilijk voor een ervaren trainer als Van Marwijk om iets aan z’n elftal te veranderen als men ziet dat het zo niet werkt? (Jan Rohof)

Beste Jan,
Voor een type als Bert van Marwijk blijkbaar wel. Hij blijft star vasthouden aan z’n oude systeem en geeft bepaalde spelers meer krediet dan een ander, zelfs als ze dat krediet niet waarmaken. Als de resultaten goed zijn, zoals op het laatste WK, zal je niemand horen klagen, nu is dat een ander verhaal.

Maar nu is het bijna te laat. De tegenvallende resultaten van het laatste half jaar hadden een wake-up call moeten zijn voor Van Marwijk, maar hij bleef volharden in z’n eigen dogma’s. En nu is het te laat. Elke verandering die hij nu doorvoert, is van cosmetische aard.

Een beetje optimistische vraag, maar is het ooit in de historie voorgekomen dat een ploeg op het EK de eerste twee wedstrijden verliest en toch Europees kampioen wordt? In dat geval kunnen we toch weer historie schrijven. (Wil van ’t Klooster)

Beste Wil,
Een beetje optimisme kunnen we best gebruiken in deze sombere tijden. Als het Nederlands elftal nu nog Europees kampioen wordt, is dat een regelrecht mirakel. Sterker, het is op een EK zelfs nog nooit eerder voorgekomen dat een elftal dat de eerste twee duels verliest, zich toch nog plaatst voor de knock-outfase.

Op een WK zijn wel gevallen bekend van stroeve starts die uitmonden in iets moois. Zo begon Italië op het WK van 1982 met drie gelijke spelen om tenslotte de wereldtitel op te eisen.

En op het WK van 1990 kwam Nederland in de poulefase ook niet verder dan drie punten, maar mocht het toch door. Alleen gingen er uit die poule toen drie ploegen door naar de volgende ronde.